Novoroční kachna s jablky a tuňákový salát s fazolí - postup přípravy
Jak na Nový rok, tak po celý rok, říká se. Proto byste si měli v první den v roce dopřát to nejlepší. Upečte si pořádně křupavou kachničku nadívanou jablky a bramborami a k tomu připravte skvělý salátek s tuňákem a červenými fazolemi.
Pečená kachna s jablky a bramborem
Salát s tuňákem a fazolemi
Pečená kachna s jablky a bramborem
Kachnu dobře očistěte od přebytečné kůže a peří. Připravte směs ze soli, koriandru, sušeného česneku, pepře a papriky a potřete s ní celý povrch kachny. Vložte ji do misky, zakryjte víkem a nechte ji v lednici marinovat asi půl hodiny. Zatímco se kachna marinuje, oloupejte zelená jablka ze slupky, okrájejte dužninu z jadřince a nakrájejte ji na menší kousky. Oloupejte také brambory, nakrájejte je na kostičky a smíchejte je v míse s bramborami. Posypejte směs solí, sušeným česnekem a tymiánem a vše rukama dobře promíchejte, aby se koření dostalo na všechny brambory i jablka.
Vyndejte marinovanou kachnu z lednice, břišní dutinu naplňte směsí jablek a brambor, otvor uzavřete párátkem a zbytek brambor s jablky nasypejte okolo kachny. Namočte pečicí papír vodou, vyždímejte ho a zakryjte jím pekáč s kachnou, který vložte do trouby vyhřáté na 175 °C péct po dobu kolem 1 hodiny. Poté odkryjte papír a alobal, zabalte konce křídel, aby se nespálily, přelijte kachnu výpekem a nechte dalších 50 minut dopéct (asi v polovině odstraňte obal z křídel a v průběhu několikrát kachnu přelijte výpekem).
Salát s tuňákem a fazolemi
Nasekejte najemno nať petrželky, kopr i zelenou cibulku. Jak čerstvé okurky, tak i ty nakládané, nakrájejte nejprve na podélné plátky a ty rozkrájejte na malé kostičky. Okurky i pokrájené zelené bylinky vsypte do hluboké mísy.
Tuňáka slijte z nálevu a rozdělte ho na malé kousky. Slijte také nálev z červených fazolí, nechte je okapat a obojí vložte do mísy k zelenině. Pak vytlačte do salátu šťávu z poloviny citrónu a přelijte trochou olivového oleje a vše důkladně promíchejte.