Kynuté houstičky s pudinkovým krémem a čokoládovými chipsy - postup přípravy
Kynuté houstičky s pudinkem jsou jedny z nejoblíbenějších druhů sladkého pečiva v obchodech a pekárnách. Když k tomu přičtete ještě kousky čokolády, získáte nedostižnou dobrotu. Ve chvíli, kdy si ji navíc upečete sami doma z poctivých surovin, zaručeně jim nikdo neodolá. Jsou perfektní třeba ke snídani nebo ke svačině do školy či do práce. Chutnají báječně!
Těsto
Krém
Na potření a posypání
Do hluboké mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte k němu cukr a sušené droždí a metličkou vše dobře promíchejte. Zakryjte misku přilnavou potravinářskou fólií a nechte kvásek na teplém místě odstát 10 minut. Po uplynutí této doby přidejte do směsi olej a jedno vajíčko a znovu vše dobře promíchejte. Nakonec přisypejte hladkou mouku s trochou soli a zadělejte pevné těsto. Zformujte z něj kouli, zakryjte ho v míse přilnavou potravinářskou fólií a bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě kynout po dobu 1 hodiny.
Zatímco těsto kyne, připravte si krém. Do pánve nasypejte cukr a kukuřičný škrob a obě suché přísady dobře promíchejte. Vyklepněte jedno vajíčko, oddělte bílek od žloutku, bílek si odložte do jiného receptu a žloutek přidejte do směsi v pánvi. Vše zalijte vlažným mlékem a znovu metličkou promíchejte. Ostrouhejte kůru asi z poloviny citrónu do pánve. Promíchejte, postavte směs na kamna a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Ten pak přelijte do misky, zakryjte přilnavou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku a neutvořil se tak na něm škraloup a nechte ho zvolna zchladnout.
Nyní se vraťte zpět k vykynutému těstu. Vyklopte ho na pomoučněný vál a rozválejte ho na velkou obdélníkovou placku. Ze dvou třetin ji potřete připraveným krémem, který posypejte čokoládovými chipsy. Placku pak složte na třetiny tak, že první (bez krému) přeložíte přes prostředek s krémem a přes tuto část pak ohněte zbytek. Spoj těsta dobře zamačkejte prsty, aby se nerozbaloval, a pruh nakrájejte na obdélníčky o šířce kolem tří centimetrů. Každý z nich pak překruťte, jako byste vyráběli preclíky.
Hotové houstičky vyskládejte na tác vyložený pečicím papírem. Povrch houstiček potřete směsí žloutku a mléka, posypejte je hnědým cukrem a vložte péct do trouby rozehřáté na 180 °C po dobu 25 minut. Po dopečení nechte houstičky zchladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.