Ukrajinský choloděc z vepřového masa a kohouta - postup přípravy
Choloděc je typickým pokrmem z Ukrajiny, který se skvěle hodí na slavnostní stůl při rodinné události. Proces přípravy může být poněkud zdlouhavý, ale rozhodně stojí za to. Jestli máte rádi vepřové maso, připravte si tento úžasný a velmi chutný pokrm.
Ingredience
Veškeré maso omyjte a očistěte. Musíte získat dokonale čisté maso, které bude připravené na uvaření a konzumaci. Omyté maso přesuňte do hlubokého hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Slijte první vodu s pěnou, maso znovu omyjte a přesuňte ho zpět. Maso opět zalijte vodou a přiveďte k varu.
Přidejte k němu mrkev, pepř, nové koření a sůl. Takto duste po dobu asi tří hodin. Poté přidejte cibuli se zapíchanými hřebíčky a bobkový list. Vařte další dvě až tři hodiny. Tato příprava se může zdát velmi zdlouhavá, ale výsledek vám zaručeně bude velmi chutnat. Navíc u toho nemusíte neustále stát, což je velkou výhodou přípravy tohoto pokrmu.
Na konci vaření z vývaru vyjměte maso a zeleninu a vývar přeceďte přes několik vrstev gázy nebo velmi jemné síto. Vepřové maso a kohouta zbavte všech kostí a veškeré maso nakrájejte nadrobno. Česnek prolisujte a promíchejte s masem. Díky česneku a bobkovému listu bude krásně měkké a bude mít úžasnou chuť.
Nakrájené maso s česnekem vložte do vhodných nádob, ve kterých budete choloděc skladovat. Každou nádobu naplněnou masem zalijte přecezeným vývarem a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vychlazený choloděc vložte minimálně na 8 hodin do lednice, aby mohl ztuhnout, ideálně však přes noc. Zeleninu nekrájejte a nepřidávejte do nádob. Maso se s ní bude pouze vařit. Přejeme dobrou chuť!