Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nálev z citrusové kůry proti zahradním škůdcům

Nálev z citrusové kůry proti zahradním škůdcům - postup přípravy

Zima je obdobím zvýšené konzumace citrusových plodů, jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony nebo grapefruity, protože obsahují vysokou dávku vitamínu C i ostatních minerálů. Pokud však váháte, co dělat se slupkami a zda je odnést do bio odpadu nebo v lepším případě na kompost, zadržte. Slupky totiž najdou perfektní využití v jarním a letním období na zahrádce, která vám za příkladnou péči poděkuje nebývalou úrodou.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Každý zahradník jistě dosvědčí, že největšími nepřáteli zahrady jsou mravenci a larvy nebo housenky dalších škůdců, které decimují budoucí úrodu. Likvidace škůdců patří mezi nejzásadnější věci, kterým se musí na zahrádce a při založení záhonů čelit a vyřešit je co nejrychleji, než z úrody nezůstane vůbec nic.

2. KROK

Na likvidaci škůdců lze použít pesticidy nebo jiné chemické přípravky, stejně účinně je však zlikvidují slupky z citrusů. Ty fungují výtečně jako hnojivo, proto se doporučuje jejich odkládání do kompostu nebo nakrájené na kousky přímo do záhonů. Lze ale také připravit speciální nálev, díky němuž bude jejich likvidace snazší.

3. KROK

V zimním období postačí skladovat citrusové slupky z konzumovaného ovoce. Po oloupání jednotlivých kusů se slupky musí nasušit, aby nedošlo k jejich hnití nebo plesnivění. Po usušení je vhodné je skladovat ve skleněném demižonu, dokud nebudou nashromážděné dostatečné zásoby na jarní a letní období, kdy škůdci, jako jsou mšice, mravenci, octomilky, žravé housenky nebo nosatci, řádí nejvíce.

4. KROK

A jak jej připravit? Do hrnce vsypejte obsah jedné litrové nádoby sušených citrusových slupek, které zalijte 3 litry horké vody. Nádobu přikryjte a každý den směs zamíchejte vařečkou. Několik dní nechejte nálev louhovat, Nálev poté přeceďte přes gázu do velkého kýble a dolijte jej vodou, aby celkový objem vzrostl na 10 litrů. Přidejte pár kapek tekutého mýdla nebo několik hoblin z tuhého. Roztok promíchejte, nalijte jej do rozprašovače a ošetřete jím listy a stonky napadených rostlin.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů