Čokoládový dezert se strouhaným kokosem - postup přípravy
Pokud máte chuť na rychlý a jednoduchý dezert s bohatou čokoládovou chutí, vyzkoušejte tento recept. Uvidíte, že jakmile ho nakrájíte, jen se po něm zapráší.
Těsto
Poleva
Nejprve prosejte mouku a smíchejte ji s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Můžete přidat i vanilkový extrakt podle chuti. Vše dobře promíchejte a zalijte odměřeným mlékem. Metličkou ze směsi vyšlehejte hladké a vláčné těsto s hustší konzistencí. Poté vezměte kulatou dortovou formu nebo zapékací mísu, vymažte ji olejem a vysypte moukou, abyste dezert mohli po upečení snadno vyjmout.
Do připravené formy nalijte promíchané těsto. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 40 minut, dokud těsto nebude propečené. Stav můžete zkontrolovat zapíchnutím špejle do těsta. Pokud na špejli ulpí kousky těsta, pak ještě nechte dort pár minut v troubě. Pokud špejli vytáhnete čistou, je těsto upečené.
Zatímco se těsto peče v troubě, připravte si polevu. V malém hrnci smíchejte teplé mléko a nalámanou čokoládu. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vychladlý dort polijte připravenou polevou a posypte nastrouhaným kokosem. Pokud chcete, můžete dezert ozdobit také nastrouhanými hoblinkami z bílé čokolády. Hotový dezert nechte alespoň dvě hodiny rozležet v lednici, nejlépe ale do druhého dne.
Pokud máte čas a chcete dort ještě vylepšit, připravte si jednoduchý krém ze zakysané smetany. Stačí šlehačem nebo robotem ušlehat jednu zakysanou smetanu, jednu smetanu ke šlehání a vanilkový cukr. Upečený dort ještě před politím polevou rozkrojte podélně napůl a bohatě promažte připraveným krémem.