Nadýchané máslové pečivo - postup přípravy
Ne každému vyhovuje kupované pečivo ze supermarketů, které je stejně většinou jen z polotovaru. Nejen, že je zbytečně nadceněné, ale ani nemáte moc šanci zjistil, kdo na něj před vámi sahal. Proto je více než výhodné si začít péct své vlastní, zvláště když je to tak jednoduché.
Ingredience
Nachystejte si větší mísu a mléko zahřejte tak, aby bylo horké. U vody bude stačit, když bude teplá. Obojí do mísy nalijte a přidejte i sušené droždí, cukr a olej. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky si dejte zvlášť a vyšlehejte z nich sníh. Následně jej dodejte do větší mísy se zbytkem těsta a promíchejte. Postupně zapracujte i mouku se solí. Poté si ruce namažte rostlinným olejem a vypracujte hladké a jednolité těsto. To dejte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechejte jednu hodinu kynout.
Po hodině si ruce opět potřete olejem a těsto vytáhněte, rozdělte jej na 10 stejně velkých dílů. Rozprostřete si je na pracovní ploše a udělejte z nich dlouhé a táhlé rolky. Vždy je při tomto procesu potřete máslem. Nachystejte si plech a všechny houstičky na něj položte vedle sebe, přikryjte je bavlněnou utěrkou a nechejte kynout okolo 15 minut. Dva žloutky, které jste si předtím odložili, smíchejte se dvěma lžícemi oleje a těsto potřete. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte do zlatova. Dobrou chuť!
Videopostup krok za krokem