Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřecí stehýnka s karamelovou krustou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Kuřecí stehýnka s karamelovou krustou - postup přípravy

Přemýšlíte, co chutného připravit pro svou rodinu k obědu nebo večeři? Pak zkuste tento snadný recept, který zvládne i kuchař amatér a začátečník. Potřebovat budete jen pár základních ingrediencí a ve výsledku vykouzlíte dokonalý pokrm. Pečená kuřecí stehýnka s karamelovou krustou jsou prostě fantastická.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si očistěte kuřecí stehna a na zadní straně udělejte ostrým nožem asi tři až čtyři nářezy. Do těch vložte kousky loupaného česneku.




Nyní maso ještě osolte, opepřete a dále se pusťte do karamelové omáčky. K ruce si vezměte hrnec s tlustějším dnem a v něm rozpusťte krupicový cukr. Poté přilijte i lžíci vody a promíchejte. Až hmota zkaramelizuje a bude mít jasnou jantarovou barvu, odstavte ji z plotny.

Nyní nechte karamel vychladnout po dobu pěti minut a poté jej nalijte na stehýnka vyskládaná v pekáčku nebo zapékací misce.

Maso dejte péct do trouby nejprve na 200 °C podobu 20 minut a poté teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších dvacet minut. Na povrchu stehen se vytvoří úžasná křupavá vrstva.

Pokrm podávejte například s čerstvým pečivem (houskou, rohlíkem bagetkou, chlebem), nebo s vařenými a restovanými bramborami. Hodit se však bude jako příloha i zeleninový salátek, či nakládaná zeleninka (okurky, cibulky, čalamáda). Obdobné karamelové krusty pak docílíte i tehdy, když maso přelijete obyčejnou coca colou. Díky vysokému obsahu cukru tekutina perfektně zkaramelizuje. Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů