Pečené bramborové šišky plněné cibulí a houbami, sypané restovanou slaninou - postup přípravy
Bramborové šišky s houbami, česnekem a šunkou budou skvělé ať už jako chutná večeře, nebo svačina na cesty či do práce. Jsou velmi snadné na přípravu a přísady jsou levné a snadno dostupné. Připravit si je snadno mohou i nezkušení kuchaři, kteří potřebují vaření trochu potrénovat. Tento recept se jim určitě bude líbit.
Bramborové těsto
Náplň
Ostatní
Nejprve připravte bramborovou směs. Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle do velké mísy. Vyklepněte k nim vajíčko, zaprašte hladkou moukou, osolte a opepřete a všechny přísady dobře promíchejte.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Houby rozkrájejte na tenké plátky, které v případě potřeby rozdělte na menší kousky. Obojí společně orestujte na pánvi s kapkou rostlinného oleje a prolisovaným stroužkem česneku. Podle potřeby tuto směs posypejte trochou soli a čerstvě mletého černého pepře. Když cibule i žampiony zezlátnou, odstavte směs z pánve.
Do hluboké misky natáhněte kus silnějšího igelitového sáčku a do něj vložte trochu bramborového těsta. Doprostřed vyhlubte důlek, vložte do něj lžičku směsi restované cibule a žampionů (nebo jiných hub) a na vrch přidejte ještě trochu brambor. S pomocí sáčku šišku v ruce uzavřete a položte ji na pečicí plech vymazaný trochou másla nebo rostlinného oleje. Stejným způsobem zpracujte i zbytek bramborového těsta a náplně.
Hotové bramborové šišky na plechu zakryjte kusem alobalu, vložte do trouby a pečte je při 180 °C po dobu 40 minut. Mezitím si nakrájejte slaninu a zlehka ji orestujte na pánvi. Po 40 minutách odkryjte alobal z plechu se šiškami, na vrch brambor rozdělte restovanou slaninu a vraťte zpátky do trouby na dalších 10 minut dopéct a na povrchu očervenat. Po dopečení ihned podávejte.