Dvoubarevný krupicový koláč „Zebra“ - postup přípravy
Pokud čekáte návštěvu a víte, že nemáte příliš času na přípravu pohoštění, můžete jednoduše upéct tento koláč. Vypadá totiž naprosto delikátně již na první pohled a jakmile jej hosté ochutnají, nebudou moci přestat.
Ingredience
Do větší mísy nalijte kefír a přes síto k němu prosejte hladkou mouku, jedlou sodu a dětskou krupičku. Důkladně promíchejte a dávejte pozor, aby vám hlavně nevznikly žádné hrudky. Odložte na 20 až 30 minut, aby se těsto trochu odleželo. Po uplynutí této doby do vedlejší misky nasypejte obyčejný a vanilkový cukr, rozklepněte vejce a společně prošlehejte.
Vzniklou směs přilijte do odleželého těsta a promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Nyní těsto rozdělte na dvě části, jednu nechejte světlou a do druhé přimíchejte kakaový prášek. Formu na dort vymažte slunečnicovým olejem a do středu začněte lít první druh těsta. Postupně barvy střídejte, abyste vytvořili zajímavý vzor připomínající zebří pruhy.
Pokud chcete, aby koláč na konci vypadal opravdu exkluzivně, tak si vezměte párátko a od kraje formy jím utvořte čáry vedoucí ke středu. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a koláč v ní pečte okolo 35 až 40 minut, pravidelně jej kontrolujte.
Pokud se chcete ujistit, že je skutečně hotový, můžete do jeho středu zapíchnout špejli. Jakmile ji vytáhnete čistou, máte dopečeno a můžete koláč okamžitě podávat. Pokud byste jej rádi ozdobili polevou, rozpusťte 100 gramů čokolády, smíchejte ji s máslem a touto směsí jej polijte a poté polevu nechte ztuhnout. Dobrou chuť!