Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vláčný čokoládový dort s omamnou příchutí pomeranče

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vláčný čokoládový dort s omamnou příchutí pomeranče - postup přípravy

Vláčný, voňavý, šťavnatý a plný čokolády. Takový je dort, který nadchne všechny milovníky čokolády a lahodných dezertů. Je snadný, rychlý a zvládne ho i začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Sirup

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky vyklepněte tři vajíčka a přidejte polovinu odměřeného cukru. Elektrickým šlehačem míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a směs nezíská krémovou konzistenci.




V jiné misce smíchejte mouku, kakao, zbylé množství cukru a špetku soli a vše důkladně promíchejte. Přilijte mléko, olej a vyšlehaná vajíčka s cukrem a šlehačem vše smíchejte do homogenní směsi. Podle chuti dochuťte vanilkovou esencí, znovu promíchejte a vlijte těsto do plechu vyloženého pečicím papírem (my jsme použili rozměr 28 x 30 cm).

Vložte formu s těstem do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut.

Mezitím připravte sirup. Do kastrůlku vlijte vodu a přidejte do ní cukr. Z pomeranče ostrouhejte kůru a přidejte ji do kastrůlku. Vymačkejte z dužniny šťávu a přilijte ji do směsi. Vše promíchejte a postavte na kamna. Přiveďte směs k varu a vařte ji asi 5 minut. Pak ji stáhněte z ohně a nechte zchladnout. Když už sirup není horký, slijte ho přes sítko nebo přes plátno, abyste odfiltrovali pomerančovou kůru a vmíchejte do směsi kakao.

Upečený koláč nechte asi 15 minut vychladnout na pokojovou teplotu. Pak zalijte korpus ve formě čokoládovým sirupem a nechte vychladnout.

Zatímco dort se sirupem chladne, připravte si v parní lázni polevu. V misce nad párou rozpusťte čokoládu s máslem. Vedle v kastrůlku přiveďte k varu mléko a zalijte jím rozpuštěnou čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se všechny přísady nespojí. Pak přidejte jednu lžíci medu a ihned polevou zalijte dort ve formě a krouživými pohyby formou ji rozprostřete po celém povrchu dezertu.

Nechte dobrotu vychladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje, kávy nebo kakaa.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů