Kynuté skořicové růžičky s jablky - postup přípravy
Pečení je radost a úžasné na něm je, že i z tradičního receptu může vzejít něco nového a neokoukaného. Jablečný koláč byl asi součástí dětství většiny lidí a recept na něj se traduje z generace na generaci. Stačí ovšem trochu změnit styl tvarování a získáte chutné růžičky.
Ingredience
Do větší mísy rozdrobte droždí, zalijte jej mlékem, přidejte tři lžíce mouky, cukr, důkladně promíchejte, zakryjte utěrkou a nechejte 10 minut na teplém místě. Jakmile kvásek vzejde, přendejte jej do hluboké nádoby, přidejte rozklepnuté vejce, kukuřičný škrob, vanilkový cukr, zbylou mouku, špetku soli a uhněťte těsto.
Těsto poté zakryjte utěrkou a nechejte jej kynout 30 minut na teplém místě. Mezitím oloupejte jablka, zbavte je stopek, rozkrojte na poloviny, vykrojte jádřinec a nakrájejte je na tenké plátky. Vložte je do mísy a vrhněte se na zpracování vykynutého těsta. To vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rozválejte ho na dlouhý obdélník. Nakrájejte na tlusté pruhy a každý zvlášť pomažte máslem.
Všechny proužky posypejte třtinovým cukrem a skořicí. Do zapékací mísy nalijte rostlinný olej a celou mísu jím vymažte. Na každý jednotlivý proužek těsta vyskládejte plátky jablek tak, aby lehce přečnívaly přes jeho okraj, následně jej stočte a položte do mísy. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechejte péct okolo 25 minut. Poté můžete podávat, dobrou chuť!