Ořechové půlměsíce s čokoládovým krémem - postup přípravy
Dorůstající půlměsíc od úsvitu lidských dějin symbolizoval mladou bohyni pohanských kultů, z nichž mnohé přetrvaly až do dnešních dob. Pokud jste součástí některé z těchto tradic a hledáte cukroví k uctění bohyně, anebo jen pátráte po zajímavém nápadu na neobvyklý dezert, upečte si tyto krásné, lahodné a krémové dortíky ve tvaru dorůstajícího půlměsíce.
Těsto
Světlý krém
Čokoládový krém
Pro přípravu korpusu vyšlehejte 80 gramů cukru se změklým máslem a vypracujte krémovitou strukturu. K té prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, přidejte jemně mleté vlašské ořechy a vše dobře promíchejte tak, aby v těstě nezůstaly hrudky.
Z bílků ušlehejte spolu s cukrem pevný sníh, který jemně vmíchejte do těsta. Plech o velikosti 24×34 cm vyložte pečicím papírem a vytřete máslem a rozprostřete do něj připravené těsto, které vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 20 minut. Hotový korpus by měl být měkký, jen na povrchu by měla vzniknout tenká křupavá vrstva.
Zatímco se těsto peče, připravte světlý krém. Šest žloutků smíchejte s cukrem a šlehejte, dokud nezvětší svůj objem a nezískají bělavou barvu. Tuto směs pak rozetřete na horký korpus na plechu a pak jej vraťte zpátky do trouby dopéct dalších 10 minut.
Nyní připravte čokoládový krém. V kastrůlku smíchejte mléko s cukrem a na středním ohni vařte do zhoustnutí. Přidejte na kostky nakrájené máslo a na kousky nalámanou čokoládu a míchejte, dokud směs nezíská hladkou a lesklou konzistenci. K té pak přidejte mleté vlašské ořechy a rumovou esenci, znovu promíchejte a stáhněte z plotny. Nechte krém trochu zchladnout a pak ho rozetřete na korpus a ten dejte na alespoň 2 hodiny vychladit. Nakonec s pomocí skleničky vykrájejte menší kousky ve tvaru půlměsíce, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.