Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný a chutný japonský piškot podle nejjednoduššího receptu

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Nadýchaný a chutný japonský piškot podle nejjednoduššího receptu - postup přípravy

Japonské nadýchané dorty jsou jako malé kouzlo. Nenajdete v jejich složení nic jiného, než co byste potřebovali na obyčejnou českou bábovku. Struktura je ale diametrálně odlišná. Připomíná spíš pěnové bonbóny marshmallow a i když ho nezdobí žádné náročné krémy, džemy nebo polevy, je to dezert naprosto luxusní. Pojďte ho vyzkoušet sami doma. Podle našeho receptu to bude hračka. A jako bonus na konci najdete ještě jednu zdravou verzi tohoto dezertu bez cukru a bílé mouky.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků do samostatných misek. Žloutky rozšlehejte vidličkou či metlou. Bílky osolte špetkou soli a vyšlehejte je mixérem či elektrickým šlehačem do jemné bílé pěny.  Zvyšte rychlost šlehání a postupně po malých dávkách přisypávejte cukr a pak i vanilkový cukr.




Když je bílková pěna hustá, pevná a hladká, přilijte k ní rozšlehané žloutky a špachtlí jemnými krouživými pohyby rozmíchejte, aniž byste rozbili sníh. Pak k vaječné směsi po dílech stejně opatrně přimíchejte mouku.

V jiné míse smíchejte rostlinný olej s mlékem a do této směsi přidejte ve třech dávkách těsto, které krouživými pohyby rozmíchejte. Hotovou hmotu nalijte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem.

Těsto krouživým pohybem promíchejte špejlí, vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů Celsia a pečte po dobu 40 minut. Po dopečení dort hned nevyndávejte a ani neotvírejte dvířka, ale nechte ho dojít ještě dalších půl hodiny. Pak teprve opatrně vyjměte dort z formy a nechte ho zchladnout na mřížce.

Pandispan bez bílé mouky a cukru

Pakliže se vyhýbáte pečivu z cukru a bílé mouky, ale přesto byste si rádi dopřáli proslulý japonský dort, pak pro vás máme jednu vylepšenou a zdraví prospěšnou verzi. Budete na ni potřebovat:

  • hladká jáhlová bio mouka
  • pomeranč
  • řepkový olej
  • sladidlo erythritol
  • vajíčko od slepic z volného chovu
  • kypřící prášek bez fosfátu a lepku
  • sójové mléko
  • pomeranč

Olej nalijte do misky a zahřejte ho ve vodní lázni, aby byl teplý, ale ne horký. Pak přisypejte mouku a vytvořte jakousi jíšku. Odstavte z kamen a přilijte vlažné mléko, jedno celé vejce a dva samotné žloutky. Prošlehejte šlehačem. Z bílků a erythritolu vyšlehejte tuhý sníh, který jemně zapracujte do směsi. Těsto vlijte do formy, kterou vložte do vodní lázně a pečte na 170 °C přesně 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 50 minut. Pak vypněte troubu a nechte dojít ještě 15 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů