Domácí překládané placky - postup přípravy
Pokud patříte mezi milovníky nejrůznějších slaných či sladkých placek, tento recept se vám jistojistě zalíbí. Překládané placky z jednoduchého nekynutého těsta nepotřebují mnoho času na přípravu a chutnají výtečně.
Těsto
Na potření a smažení
Do větší mísy dejte hladkou mouku, špetku soli, cukr a promíchejte. Přilijte převařenou vodu, znovu promíchejte a nakonec uhněťte těsto. Mísu přikryjte a nechejte těsto na 15 minut kynout. Poté ho z mísy vyjměte, rozdělte na dvě poloviny a každou polovinu rozdělte ještě na čtyři díly. Vytvarujte ze všech kuličky, jednu si vezměte na zpracování a zbylé položte na pečicí papír a zakryjte.
Danou kuličku vyválejte na pomoučněné ploše na tenkou vrstvu. Vyválené těsto potřete rozpuštěným máslem a posypejte trochou mouky. Přeložte levý okraj těsta doprava cca do dvou třetin šířky těsta a následně pravý okraj doleva, abyste vytvořili obdélník (viz video). Potřete jej opět máslem a následně podobným způsobem přeložte svrchu a zespod tak, abyste vytvořili čtverec.
Vezměte další kuličku těsta a rozválejte ji na tenkou vrstvu. Pomažte ji rozpuštěným máslem, pomoučněte a doprostřed dejte vytvořený čtvereček těsta.
Opět zabalte a potřete máslem stejně jako předtím. Postup opakujte vždy se dvěma kuličkami těsta, vzniknou vám nakonec čtyři čtverečky. Nyní vezměte jeden čtvereček a rozválejte ho, na pánvi rozpalte máslo a dejte těsto smažit dozlatova z obou stran. Postup opakujte i u zbývajících kusů a můžete podávat. Dobrou chuť!