Hrachová kaše s cibulkou, opečeným kabanosem a vařeným vejcem - postup přípravy
Hrachová kaše je tradiční starobylý pokrm prababiček našich prababiček, který sice dožil dnešních dob, avšak obecně nepatří k těm nejoblíbenějším. Velkou část viny za to nesou školní jídelny. Paní Petra Pospíchalová se ale podělila o svůj osvědčený recept na hrachovou kaši, kterou celá její rodina zbožňuje – a ta vaše bude také.
Ingredience
Sušený hrách nasypejte do hrnce, zalijte ho vodou, aby byl celý ponořený a nechte jej namočený přes noc. Druhý den jej v téže vodě uvařte doměkka. Vodu poté slijte, ale nevylévejte ji. K uvařenému hrachu přidejte máslo a rozmixujte ho dohladka. Pokud by byla výsledná kaše příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru z hrachu. Kaši osolte, opepřete, přidejte sušený česnek a drcený kmín a znovu promixujte.
Na sádle osmažte cibulku dohněda. Vejce uvařte natvrdo a kabanos rozkrojený na poloviny osmahněte, přičemž povrch nařezejte „na ježka“ jako buřty na oheň. Hrachovou kaši pak podávejte s opečeným kabanosem, polovinami vejce natvrdo a přelitou trochou sádla s cibulkou.