Blbouni alias ovocné knedlíky s borůvkami a ostružinami - postup přípravy
Blbouni je mile mazlivý krajový název pro kynuté ovocné knedlíky. Pokud jste se jich dosud báli, anebo jste je dlouho neměli, vyzkoušejte osvědčený a supersnadný recept podle paní Lenky Sedláčkové. Těsto zvládne připravit i začátečník a největší část přípravy zabere kynutí, které se „dělá samo“. Do něj pak můžete zabalit borůvky či ostružiny, anebo jakékoliv jiné ovoce, případně třeba Nutellu či čtvereček čokolády. Pokaždé bude výsledek perfektní.
Ingredience
Smíchejte vlažné mléko s 1 lžičkou cukru a rozdrobte do směsi droždí. Promíchejte a nechte 15 minut v teple stát, aby se aktivovaly kvasinky a na hladině směsi se objevila pěna. Do mísy nasypejte mouku, přilijte kvásek a přiklepněte jedno vajíčko. Přidejte zbylý cukr a špetku soli a zadělejte hutné a nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta odebírejte kousky, z nichž tvarujte placky. Doprostřed každé placky vložte lžíci borůvek či ostružin. Pokud máte ovoce mražené, nechte je předem rozmrazit, kynuté těsto by se při styku s mraženým ovocem mohlo srazit. Knedlíky s náplní uzavřete a pevně zamačkejte, aby se nerozbalovaly, a vhoďte je do hrnce s mírně osolenou vroucí vodou asi 10 minut. Poté knedlíky otočte na druhou stranu a vařte je dalších 5 minut. Po uvaření každý knedlík propíchněte párátkem, aby z něj unikla pára.
Knedlíky podávejte sypané perníkem či strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem, popřípadě se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.