Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Králík na smetaně

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 150 minut

Králík na smetaně - postup přípravy

Příprava králíka na smetaně je malá alchymie, jejímž cílem je zachovat alespoň nějakou vláčnost a šťavnatost jinak suchého králičího masa. Pokud jste dosud nevěděli, kudy na něj, vyzkoušejte tradiční a osvědčený recept, o nějž se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V hrnci orestujte na přepuštěném másle jemně nasekanou cibuli dorůžova. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a petržel, přihoďte bobkový list, kuličky nového koření a černého pepře a také špetku sušeného tymiánu. Vše společně restujte, dokud mrkev nepustí barvu.

2. KROK

Poté přidejte cukr, hořčici a šťávu z celého citrónu. Nechte vše ještě chvilku restovat a podlijte vodou. Přidejte trochu soli, nechte projít varem a stáhněte hrnec z plotny. Hotový nálev nechte úplně vychladnout.

3. KROK

Králíka prošpikujte a naložte ho do hrnce s připraveným nálevem. Hrnec zakryjte a uložte ho asi na 2 dny do lednice proležet.

4. KROK

Marinovaného králíka přendejte z hrnce do pekáče, přelijte ho nálevem z hrnce, zakryjte víkem nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C péct na asi 2 hodiny. Ke konci pečení sejměte z pekáče alobal či víko a dopékejte králíka odkrytého, aby získal zlatavou kůrku.

5. KROK

Když je králík měkký, vyndejte ho z pekáče s nálevem a oberte maso od kostí. Z nálevu vyjměte také koření a zbytek rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

6. KROK

Přilijte sladkou smetanu a dle potřeby také záklechtku z mouky a vody. Omáčku dochuťte solí, cukrem a octem a nechte ji ještě 15 minut provařit. Na závěr vraťte obrané maso do omáčky a podávejte s houskovým knedlíkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů