Plněné bramboráky s kuřecí směsí a zelím - postup přípravy
Plněné bramboráky s masovou směsí jsou jedním z nejoblíbenějších hospodských jídel v Česku, díky čemuž se propašovaly i do domácích kuchyní. Připravte si je také podle osvědčeného receptu od paní Petry Pospíchalové.
Na bramboráky
Na masovou směs
K podávání
Nejprve připravte bramboráky. Oloupejte brambory, dvě třetiny jich nastrouhejte najemno a zbytek nahrubo. Díky tomu budou mít bramboráky zajímavější strukturu. Z brambor vymačkejte šťávu a smíchejte je s hladkou moukou, vejci, mlékem, na kostičky nakrájeným salámem a přidejte podle chuti sůl, pepř, prolisovaný česnek, majoránku a trochu mletého kmínu. Zadělejte hutné těsto, z něhož odebírejte po jedné naběračce a na pánvi s trochou oleje či sádla smažte bramborové placky dozlatova.
Pro přípravu směsi vykostěte kuřecí stehna a maso nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte ji na proužky. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli, a když zezlátne, přidejte i maso. Nechte ho zprudka zatáhnout, přidejte mrkev pokrájenou na půlkolečka a proužky papriky. Česnek pokrájejte na tenké plátky a přidejte ho ke směsi. Pórek nakrájejte na jemné proužky a rovněž je přidejte ke zbytku surovin do pánve. Vše společně chvíli restujte, podle chuti přidejte sůl, pepř, mletý kmín, sušený česnek, worcesterovou a sójovou omáčku a dobře promíchejte. Pro dochucení přidejte dvě lžíce kečupu a sladko-pálivé asijské omáčky a vše dobře promíchejte. Ve skleničce rozmíchejte bramborový škrob s trochou vody a výslednou směs přilijte do pánve na zahuštění. Nakonec přihoďte nasekanou hladkolistou petrželku, promíchejte a odstavte z plotny.
Bramboráky naplňte směsí a přehněte, anebo, pokud děláte menší, přiklopte je jako hamburger. Na talíři doplňte kysaným či sterilovaným zelím.