Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý třešňový kompot

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Rychlý třešňový kompot - postup přípravy

Třešně lze velmi rychlým a snadným způsobem zavařit do sklenic, ve kterých vydrží až dva roky. Pak si z nich kdykoli uvaříte chutný kompot, který bude i v zimě jako čerstvý.

Ingredience pro:
1 porce

Na kompot

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Třešně zbavte stopek a poté je pečlivě umyjte. Připravte si čisté zavařovací sklenice, které třešněmi naplňte až po okraj. Několikrát každou sklenicí klepněte o stůl, aby si třešně více sedly, a opět je doplňte, aby byly těsně až po horní okraj.

2. KROK

Do každé sklenice přidejte lžíci cukru a pak přilijte vodu o pokojové teplotě. Voda by neměla sahat až po okraj, hladina by měla být zhruba centimetr pod ním. Poté sklenice zavíčkujte. Použijte nová víčka, pokud by byla použitá, mohlo by se ovoce zkazit.

3. KROK

Do hrnce dostatečně velkého tak, aby se vám do něho sklenice vešly, nalijte trochu vody o pokojové teplotě. Poté do ní vložte sklenice víčkem dolů. Do hrnce doplňte vodu tak, aby byly sklenice ponořené do poloviny své výšky. Zapněte sporák. Když voda začne vřít, nechte ji vařit 20 minut. Poté sporák vypněte a nechte sklenice stát v horké vodě 2 hodiny. Pak je vyndejte z vody a nechte stát další 2 hodiny víčkem dolů. Poté zkontrolujte, zda jsou víčka přisátá. Pokud ne, zkuste je stejným způsobem vařit 10 minut nebo vyměňte víčko a postup zopakujte.

4. KROK

Takto by ovoce mělo vydržet i 2 roky. Pokud ho chcete konzumovat jako kompot, vylijte obsah sklenice do hrnce. Poté do sklenice dolijte vodu a tu přilijte do hrnce k ovoci. Na sporáku vše přiveďte k varu a poté vařte 3 minuty. Následně přidejte cukr podle vaší chuti a vařte další dvě minuty. Po vychladnutí můžete kompot konzumovat. Z třešní se ale dá vyrobit i džus, případně by šly použít k pečení, například do bublaniny.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů