Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kečup z opravdových rajčat a bez chemických aditiv

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Domácí kečup z opravdových rajčat a bez chemických aditiv - postup přípravy

Kečup je oblíbená studená omáčka zejména mezi mladými lidmi. Žádný pořádný hamburger, hranolky či grilované maso by se bez ní neobešly. Komerční produkty však často obsahují spoustu nežádoucích příměsí, jako jsou chemické konzervanty, zahušťovadla, ale i ochucovadla. Spotřebitelské testy dokonce odhalily přítomnost jedovatých pesticidů a toxických produktů plísní. Zdá se tedy jako dobrý nápad zužitkovat bohatou letní úrodu rajčat a připravit si kečup svůj vlastní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rajčata umyjte, případně osušte, rozkrojte je na čtvrtiny a semelte je mlýnkem na maso do velkého hrnce.




Oloupejte dvě cibule, rozkrájejte je také na čtvrtky a stejně jako rajčata je semelte mlýnkem na maso, tentokrát však s jemným nástavcem. Semletou cibuli odložte na chvilku stranou.

Hrnec s rajčaty postavte na kamna, přiklopte pokličkou a přiveďte je k varu. Když začnou bublat, snižte žár na střední úroveň a za občasného míchání je duste kolem 40 až 50 minut. Jakmile se začne oddělovat šťáva od rajčatové dužniny, můžete hrnec odstavit z kamen a nechat trochu zchladnout.

Vychladlá rajčata propasírujte přes sítko, abyste odfiltrovali ze směsi semínka a zbytky slupek. Ty můžete vyhodit. Výslednou jemnou rajčatovou hmotu vraťte zpátky do hrnce a postavte na kamna. Přidejte najemno semletou cibuli a dochuťte solí, cukrem, skořicí, hřebíčkem a okyselte octem.

Koření v rajčatovém pyré dobře promíchejte a přiveďte směs k varu. Pak ztlumte oheň na minimum, přiklopte pokličkou zvolna kečup duste 2 hodiny a čas od času ho promíchejte.

Zatímco se kečup vaří, připravte si zavařovací sklenice, které důkladně umyjte a sterilizujte 10 minut ve vroucí vodě, abyste zničili všechny neviditelné nečistoty, které by mohly způsobit zkázu výsledného produktu během skladování. Nezapomeňte očistit a sterilizovat i víčka.

Povařený kečup naplňte do sklenic až po okraj, pevně je uzavřete víčky, vyrovnejte sklenice vedle sebe na stůl a zakryjte je několika utěrkami nebo teplou dekou.

Takto je nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a následně sklenice uskladněte do lednice, temné spíže nebo do sklepa, kde vám vydrží i déle než dva roky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů