Dort Černý princ - postup přípravy
Luxusní dort plný kakaové chuti snadno upečete i doma. Používá se do něho krém ze zakysané smetany a šlehačky, proto budete muset den počkat, než ztuhne, aby se dal krásně dozdobit. To čekání za tu chuť ale rozhodně stojí.
Na těsto
Na krém
Na sirup
Ve šlehací míse vyšlehejte do pěny vejce, cukr a špetku soli. Lze přidat i balení vanilkového cukru, ale není to nutné. Po asi minutě šlehání přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte. Poté přilijte vlažný kefír a prošlehejte. Do směsi pak prosejte kakao, jedlou sodu a mouku. Vše vyšlehejte do hladkého těsta.
Dortovou formu o průměru 22 centimetrů na dně vyložte pečícím papírem. Papír a stěny formy vymažte máslem a vysypejte trochou mouky. Poté do formy nalijte těsto. Troubu rozpalte na na
170 °C a pečte zhruba jednu hodinu. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto důkladně propečené. Pokud ne, ještě několik minut pečte.
Do mísy dejte kysanou smetanu na krém a přidejte k ní moučkový a vanilkový cukr. Vše hezky promíchejte, ale ne šlehačem nebo rychle, smetana by se mohla začít roztékat. Dejte ji pak ztuhnout do lednice. Ze smetany ke šlehání udělejte tuhou šlehačku. Přidejte ji do ztuhlé kysané smetany a pečlivě promíchejte.
Po upečení nechte korpus trochu vychladnout a pak odstraňte okraje formy. Až zcela vychladne, zubatým dlouhým nožem zakrojte vršek do roviny. Odříznutý vršek ale nevyhazujte, budete ho potřebovat. Poté korpus podélně rozdělte na tři části.
Během chladnutí korpusu si udělejte impregnační sirup. Pouze svařte vodu s cukrem, dokud se všechen nerozpustí. Nalijte ho do misky a nechte vychladnout.
Použijte formu na formování dortu. Jako spodní část použijte nejméně rovnou vrchní část korpusu. Dejte ji na dno formy a naneste rovnoměrně lžičkou polovinu cukrového sirupu, aby se nerozmáčelo těsto od krému. Poté naneste třetinu krému, přiklopte prostřední částí korpusu, použijte druhou polovinu sirupu a třetinu krému. Přikryjte spodní částí korpus tak, že nejspodnější upečená část je nyní vršek. Naneste krém, ale malou část si nechte na další den. Vše dejte přes noc ztuhnout do lednice.
Druhý den odstraňte formu. Dlouhým nožem zarovnejte krém navrchu a zbylou částí krému pomažte boky dortu. Vršek korpusu, který jste včera odkrojili, rozdrobte na co nejmenší kousky. Těmi posypejte vršek dortu a za pomoci talířku i strany, kde se drobenka nalepí na krém. Dort ozdobte například čokoládovými hoblinkami a můžete servírovat.