Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Černý princ

2,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Dort Černý princ - postup přípravy

Luxusní dort plný kakaové chuti snadno upečete i doma. Používá se do něho krém ze zakysané smetany a šlehačky, proto budete muset den počkat, než ztuhne, aby se dal krásně dozdobit. To čekání za tu chuť ale rozhodně stojí.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na sirup

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Ve šlehací míse vyšlehejte do pěny vejce, cukr a špetku soli. Lze přidat i balení vanilkového cukru, ale není to nutné. Po asi minutě šlehání přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte. Poté přilijte vlažný kefír a prošlehejte. Do směsi pak prosejte kakao, jedlou sodu a mouku. Vše vyšlehejte do hladkého těsta.

2. KROK

Dortovou formu o průměru 22 centimetrů na dně vyložte pečícím papírem. Papír a stěny formy vymažte máslem a vysypejte trochou mouky. Poté do formy nalijte těsto. Troubu rozpalte na na
170 °C a pečte zhruba jednu hodinu. Špejlí vyzkoušejte, zda je těsto důkladně propečené. Pokud ne, ještě několik minut pečte.

3. KROK

Do mísy dejte kysanou smetanu na krém a přidejte k ní moučkový a vanilkový cukr. Vše hezky promíchejte, ale ne šlehačem nebo rychle, smetana by se mohla začít roztékat. Dejte ji pak ztuhnout do lednice. Ze smetany ke šlehání udělejte tuhou šlehačku. Přidejte ji do ztuhlé kysané smetany a pečlivě promíchejte.

4. KROK

Po upečení nechte korpus trochu vychladnout a pak odstraňte okraje formy. Až zcela vychladne, zubatým dlouhým nožem zakrojte vršek do roviny. Odříznutý vršek ale nevyhazujte, budete ho potřebovat. Poté korpus podélně rozdělte na tři části.

5. KROK

Během chladnutí korpusu si udělejte impregnační sirup. Pouze svařte vodu s cukrem, dokud se všechen nerozpustí. Nalijte ho do misky a nechte vychladnout.

6. KROK

Použijte formu na formování dortu. Jako spodní část použijte nejméně rovnou vrchní část korpusu. Dejte ji na dno formy a naneste rovnoměrně lžičkou polovinu cukrového sirupu, aby se nerozmáčelo těsto od krému. Poté naneste třetinu krému, přiklopte prostřední částí korpusu, použijte druhou polovinu sirupu a třetinu krému. Přikryjte spodní částí korpus tak, že nejspodnější upečená část je nyní vršek. Naneste krém, ale malou část si nechte na další den. Vše dejte přes noc ztuhnout do lednice.

7. KROK

Druhý den odstraňte formu. Dlouhým nožem zarovnejte krém navrchu a zbylou částí krému pomažte boky dortu. Vršek korpusu, který jste včera odkrojili, rozdrobte na co nejmenší kousky. Těmi posypejte vršek dortu a za pomoci talířku i strany, kde se drobenka nalepí na krém. Dort ozdobte například čokoládovými hoblinkami a můžete servírovat.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů