Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodné sušenky s medem a ořechy

Lahodné sušenky s medem a ořechy - postup přípravy

Pokud rádi mlsáte a máte chuť na něco rychlého a jednoduchého, řešením pro vás mohou být tyto medvo-ořechové sušenky. Zvenčí jsou lahodně křupavé a drolí se na jazyku a uvnitř vás čeká milé překvapení v podobě měkkého a vláčného těsta. Sladké jsou tak akorát, takže ke kávě nebo klidně i na snídani hotový ideál. Navíc je zvládne připravit i úplný začátečník!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

V prvním kroku si ve středně velké míse vyšlehejte cukr s rozpuštěným máslem tak, aby vám vznikla hladká hustá pěna. K ní poté postupně přimíchejte vejce a med a celu směs pořádně promíchejte. Přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva a opět promíchejte. Vniknout by vám mělo husté měkké těsto bez lepivého charakteru, které poté promněte v rukou.




Když máte těsto hotové, přikryjte jej potravinářskou fólii a nechte zhruba 20 minut v klidu. Mezitím si připravte ořechy podle vlastního výběru, nejlépe se však hodí vlašské. Ty musí být najemno namleté, aby se s nimi dobře pracovalo. Poté si je pouze nasypte do středně velké misky a přimíchejte k nim zhruba 2 lžičky práškového cukru.

Když máte poté připravené ořechy i těsto, nezbývá než tyto dvě suroviny spojit ve výslednou pochoutku. Těsto si tedy rozdělíte na několik stejně velkých kousků. Ty poté uhladíte do kuliček (měly by být velké asi 2-2,5 cm). Každou kuličku pak zvlášť obalíte v misce s nasekanými ořechy a položíte na plech vystlaný pečícím papírem.

Když máte na plechu rovnoměrně uložené všechny kuličky, vložte jej do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde podle potřeby pečete zhruba 20 minut. Až se kuličky promění ve zlatavé sušenky můžete vytáhnout a nechat vychládnout.

Sušenky poté můžete ještě ozdobit roztopeným medem a podávat. Dokonale se hodí ke každodenní siestě u kávy, nebo jen tak jako sladká svačinka plná přírodních vitamínů a řady dalších prospěšných látek, které med i ořechy obsahují. Navíc skvěle chutnají, takže si je brzy oblíbí nejspíš každý, kdo je ochutná.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů