Portugalské chlebové buchty Pão de água - postup přípravy
Portugalský chléb z vody připomíná spíše české buchty, ale není ničím plněný. Lze si jej snadno upéct doma a vyzkoušet tak pečivo, které v českých supermarketech běžně k dostání není.
Na těsto
Na cukrový roztok
Do zadělávací mísy nalijte vlažnou vodu a cukr, který zamíchejte, aby se rozpustil. Poté přidejte sušené droždí a opět promíchejte. Do vody s droždím přidejte olej a asi čtvrtinu mouky a míchejte, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Poté postupně přidávejte mouku a sůl a vždy pomíchejte. Nakonec vypracujte hladké a nelepivé těsto. Mísu s těstem přikryjte plastovým víkem nebo fólií a utěrkou a dejte na teplejší místo kynout po dobu 20 až 30 minut, záleží na teplotě.
Pečící plech vymažte olejem. Poté si olejem pomažte ruce, aby se vám na ně těsto nelepilo. Nepoužívejte již mouku. Těsto rozdělte na šest dílů a z každého vytvarujte bochánek. Ty dejte do plechu, ale tak, aby mezi nimi bylo místo, protože ještě narostou. Poté je nechte 20 minut kynout.
Troubu si rozehřejte na 180 °C a pečte v ní chléb po dobu 35 minut. Pokud chcete, aby byl více zlatavý, posledních pět minut zvyšte teplotu trouby na 200 až 230 °C, záleží na vašich preferencích a typu trouby.
Během pečení si svařte 2 lžíce vody se lžící cukru, dokud se všechen nerozpustí. Po vyndání v trouby vršek ještě horkých bochánků potřete cukrovým roztokem. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.