Bramborové šišky s mákem - postup přípravy
Nejchutnější a nejoblíbenější jídlo, které voní dětstvím, jsou bramborové šišky s mákem (popřípadě se sladkou strouhankou). Pokud si nejste jistí, jak na ně, vyzkoušejte snadný recept od zkušené domácí kuchařky, paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po uvaření je slijte a nechte do druhého dne vychladnout. Druhý den oloupejte slupku, nastrouhejte je nahrubo nebo rozdrťte drtičem, přidejte jedno vajíčko, hrubou mouku, krupici a sůl a vypracujte tvárné těsto.
Z bramborového těsta zformujte dlouhé a tenké válečky, které rozkrájejte na menší kousky, které buďto nechte tak, jak jsou, anebo je vyválejte v dlaních na šišky. V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, a když začne bublat, vhoďte do ní připravené bramborové šišky, které nechte vařit asi 10 minut. Po dovaření je vylovte a nechte okapat.
Mák umelte najemno a smíchejte ho s moučkovým cukrem. Na sporáku či v mikrovlnné troubě rozpusťte trochu másla. Bramborové šišky naberte na talíř, bohatě zasypejte mákem, polijte rozpuštěným máslem a podávejte.