Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort „Černá magie“

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Čokoládový dort „Černá magie“ - postup přípravy

Černá magie nebo v anglickém originále „Black Magic“ je krásný temně hnědý čokoládový dort s kávovou příchutí a vláčným těstem s příměsí podmáslí. Je temný jako magie sama a lahodný zrovna tak. Na přípravu je přitom kouzelně jednoduchý a zvládne ho upéct i začátečník. Při zdobení pak můžete být kreativní podle libosti a pojmout jej buďto se vší vážností a počestností, anebo si trochu pohrát s barvami, např. mu dodat zářivě zelenou. To už ale necháme na vás. My si ukážeme základní tmavou verzi.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Čokoládový krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte čokoládovou ganache, kterou použijete do krému. Do kastrůlku se silným dnem nalijte plnotučnou smetanu, zamíchejte do ní kakao a na plotně přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, ihned smetanu odstavte z tepla a nalámejte do ní čokoládu. Míchejte směs, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nespojí se se smetanou do hustého krému. Ten nalijte do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak jej dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.

2. KROK

Do mísy nasypejte hladkou mouku, cukr, kakaový prášek jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Všechny suché ingredience promíchejte. Pak k nim přilijte uvařený hrnek kávy a smíchejte do tekutého těsta. Během míchání pak přilijte také podmáslí, olej a vanilkovou esenci. Díky postupnému přidávání tekutin minimalizujete riziko vytváření hrudek v těstě. Výsledkem by mělo být poměrně hodně tekuté těsto.

3. KROK

Dvě kulaté dortové formy o průměru kolem 20 cm vytřete máslem a vysypejte strouhankou a vlijte do nich hotové těsto. Jeho hladina by měla dosahovat asi do tří čtvrtin výšky formy, aby mělo prostor na nakynutí během pečení.

4. KROK

Připravené korpusy vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu okolo 45 až 55 minut, anebo do té doby, dokud střed koláče po mírném stlačení nevyskočí zpátky. Zda je těsto propečené, můžete vyzkoušet i párátkem.

5. KROK

Zatímco se těsto peče, pokračujte ve výrobě smetanového krému. Mascarpone vyšlehejte s cukrem, poté s vychlazenou čokoládovou ganache vyšlehejte do hladkého krému, a nakonec do něj zašlehejte vanilkový extrakt.

6. KROK

Nyní už jen stačí sestavit dort. Povrch jednoho korpusu potřete polovinou smetanového krému a zakryjte druhým korpusem. Zbylý krém rozdělte rovněž na poloviny. Jednu polovinu rozetřete po celém povrchu dortu, včetně boků. Druhou polovinou naplňte zdobicí sáček a s pomocí hvězdicovité koncovky vytvořte z krému na povrchu dortu zdobení podle své fantazie. Hotový dort vložte opět na několik hodin do lednice ztuhnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů