Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory se žampiony přelité vajíčkem a sýrem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Zapečené brambory se žampiony přelité vajíčkem a sýrem - postup přípravy

Zapečené brambory jsou klasika každé domácí kuchyně. Nejlepší na nich je to, že prakticky nejdou zkazit a při jejich přípravě využijete vše, co máte zrovna při ruce. Anebo nemusíte využít vůbec nic a vystačit si s minimem surovin. Vlastně vše, co potřebujete, jsou brambory, vajíčka a sýr. Nic víc k dokonalosti nepotřebujete. Všechno ostatní je pak pouze bonus navíc. Zkuste tento skvělý recept s houbami, který můžete následně upravit podle vlastní fantazie.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Brambory oloupejte ze slupky, nakrájejte je nejprve na kulaté plátky a ty pak rozkrájejte na malé kostičky. Očistěte cibuli a houby. Cibuli nasekejte na jemné kostičky a houby rozkrájejte na čtvrtinky, případně na menší části, podle toho, jak je máte rádi.

2. KROK

Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a vsypte do ní naráz brambory, cibuli i houby. Vše zakryjte pokličkou a na středním ohni opékejte a duste, dokud se brambory a houby mírně neopečou dozlatova a cibulka nezesklovatí. Poté odklopte pokličku a do pánve prolisujte očištěné stroužky česneku. Promíchejte, ještě minutu opékejte a odstavte z kamen.

3. KROK

Připravte si zapékací misku nebo menší pekáček (my jsme použili skleněnou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 centimetrů) a vyklopte do ní celý obsah pánve včetně oleje. Do hluboké misky vyklepněte pět vajíček a metličkou je vyšlehejte dohladka. Přilijte k nim 50 mililitrů mléka a šlehejte, dokud se obě přísady nespojí do homogenní konzistence. Touto směsí pak zalijte bramborovou směs v zapékací misce tak, abyste je pokryli souvislou vajíčkovou vrstvou. Zapékací misku pak vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte po dobu 20 minut.

4. KROK

Zatímco se brambory pečou, nastrouhejte sýr na jemném nebo hrubém struhadle (podle toho, jak se vám zrovna líbí). Když uplyne 20 minut, vytáhněte pekáč ven a povrch brambor zasypejte nastrouhaným sýrem. Pak je vraťte zpátky do trouby a při stejné teplotě je nechte dopéct ještě dalších 5 až 10 minut, aby se sýr na povrchu roztavil a vytvořil zlatavou krustu. Pak už stačí posypat čerstvě nasekanými zelenými bylinkami, nakrájet na porce a podávat. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů