Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové koleno s glazurou z medu a sójové omáčky

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 225 minut

Vepřové koleno s glazurou z medu a sójové omáčky - postup přípravy

Dnešní recept je sice český, ale najdeme v něm také med a sójovou omáčku. Tyto suroviny se ovšem u nás často používají, takže se není čemu divit. Maso se nejdříve uvaří a poté upeče, aby bylo skutečně jemné a měkké. Zároveň ale bude mít křupavou kůrku.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Vývar

Na potření

Glazura

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vepřové koleno důkladně opláchněte a osušte papírovými utěrkami. Zkontrolujte, že na něm nezůstaly žádné nečistoty a štětiny. V případě potřeby ho oškrábejte nožem, aby bylo skutečně čisté. Do velkého hrnce vložte omytou zeleninu a koření. Z cibule neodstraňujte žádné slupky. Nechte ji tak, jak jste ji koupili. Vložte maso do hrnce a zalijte vodou, aby zcela zakryla maso.

2. KROK

Jakmile se voda začne vařit, snižte teplotu na minimum a vařte. Děrovanou lžící odeberte pěnu, která se vytvoří na hladině vývaru. Jakmile se přestane tvořit pěna, můžete vývar osolit podle chuti. Poté ho můžete použít jako polévku. Vývar vařte na mírném ohni po dobu asi 2 a půl hodiny, aby se zelenina vyvařila a maso nádherně změklo.

3. KROK

Nechte koleno vychladnout ve vývaru a poté ho přesuňte na plech vyložený alobalem nebo ho vložte do žáruvzdorné formy. Do samostatné misky prolisujte česnek a přidejte trochu soli, mletého pepře a zakysanou smetanu. Koleno ze všech stran potřete směsí zakysané smetany a vložte do trouby předehřáté na 250 stupňů. Pečte po dobu 1 hodiny.

4. KROK

Zatímco se maso bude péct, připravte si glazuru. V misce smíchejte sójovou omáčku a med. Máte-li tuhý med, budete muset směs trochu zahřát a promíchat. Vepřové koleno potřete medovou glazurou pomocí mašlovačky. Koleno vraťte do trouby, aby se kůže krásně opekla a vytvořila se křupavá kůrka. Obvykle stačí 10–15 minut. Nechte lehce vychladnout a podávejte s přílohou podle chuti.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů