Líný sterilovaný zelný salát - postup přípravy
Sterilované saláty zaujímají hned za okurkami druhé místo v žebříčku popularity zavařovaných pokrmů. Ten, který vám zde představujeme, patří mezi ty nejsnazší a zároveň nejchutnější z nich.
Ingredience na 4 sklenice o objemu 0,5 l
Na nálev (na 1 litr vody)
Všechnu zeleninu důkladně umyjte a cibuli oloupejte. Okurky nakrájejte na kolečka, rajčata na měsíčky, cibuli na půlkulaté plátky, papriky rozkrájejte na nudličky a totéž udělejte se zelím. Mrkev nastrouhejte na struhadle na korejskou mrkev.
Připravte si také tři zavařovací sklenice i s víčky, které důkladně umyjte a sterilizujte je v troubě rozehřáté na 150 °C po dobu 10 až 15 minut.
Do každé sklenice vložte jednu kuličku nového koření, tři nebo čtyři kuličky černého pepře a začněte na sebe vrstvit všechny druhy připravené zeleniny. Jako první vložte hrst mrkve, na ni přijdou kolečka okurek a poté cibule. V této fázi vrstvy rukou poněkud upěchujte ke dnu.
Na cibuli přidejte papriku a na ni vrstvu zelí. Opět zeleninu upěchujte, abyste vytvořili více prostoru, který vyskládejte kousky rajčat. Když jsou sklenice plné až po okraj, do každé přidejte 1 čajovou lžičku rostlinného oleje.
Nyní připravte nálev. Do hrnce nalijte litr horké vody, přidejte jednu polévkovou lžíci soli a dvě lžíce cukru. Dobře promíchejte, postavte na sporák a vodu znovu přiveďte k varu, aby se zbylé krystalky rozpustily. Do vroucí vody přidejte ocet, ještě jednu minutu vařte a poté nálevem zalijte zeleninu ve sklenicích.
Sklenice zlehka uzavřete víčky, vložte je do hrnce, na jehož dno jste položili utěrku, zalijte je vodou, aby hladina dosahovala asi do poloviny výšky sklenic, a přiveďte vodu k varu. Od bodu varu počítejte 20 minut.
Sklenice vyjměte z vody, pevně uzavřete víčky a otočte vzhůru nohama. Zakryjte je teplou dekou a nechte je velmi zvolna vychladnout. Zavařené sklenice uskladněte, kam chcete. Vydrží snadno i při pokojové teplotě.