Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané kynuté koblihy plněné klobásou, sýrem a rajčaty

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Slané kynuté koblihy plněné klobásou, sýrem a rajčaty - postup přípravy

Koblihy známe jen sladké. Proč je ale neudělat naslano? Přinášíme vám zábavný recept na kynuté pečivo plněné sýrem, klobásou a rajčatovou omáčkou, které je skvělé ke snídani i svačině a na přípravu je velmi snadné.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do mísy nalijte mléko. Do jiné misky vyklepněte dvě vajíčka, jeden žloutek podržte na lžíci a druhý včetně obou bílků nalijte do mísy s mlékem. Zbylý žloutek odložte stranou na pomazání koblih před pečením.




K mléku a vajíčkům přilijte rostlinný olej, přidejte jednu lžičku cukru a deset gramů sušeného droždí a vše vařečkou důkladně rozmíchejte. Do směsi přisypejte pět hrnků hladké mouky a jednu čajovou lžičku soli. Promíchejte a pak rukama hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.

To v míse zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Během této doby těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rukama jej trochu propracujte. Vytvořte z těsta váleček a rozdělte ho na dvě poloviny. Z každé z nich opět zformujte válec.

Jeden menší válec rozkrájejte na 8 stejně velkých kousků, z nichž vytvarujte kuličky. Z druhého válce zformujte kouli, rukama ji trochu rozplácněte na kulatou placku a rozválejte ji do tenkého plátu. Ten položte na pečicí papír, znovu ho trochu rozválejte do roviny a vložte ho spolu s papírem na plech.

Kráječem na pizzu prořízněte kulatou placku na osminky tak, abyste nechali okraje spojené. Na okraj každého nedořízlého trojúhelníku vložte jednu těstovou kouli. Zvedněte cíp trojúhelníku od středu a vmáčkněte ho doprostřed těstové koule.

Vezměte malou skleničku, namočte ji do vody a s její pomocí vytvořte veprostřed každé koule hluboký důlek. Do každého důlku vložte čtvereček sýra, na něj přidejte pár koleček klobásy a zalijte asi jednou až dvěma polévkovými lžícemi rajčatové omáčky.

Rozšlehejte odložený vaječný žloutek a pomažte jím důkladně celý povrch těsta a posypejte mákem.

Plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte kolem 30 až 35 minut dozlatova.

Hotové koblihy nechte zchladnout, rozkrájejte a podávejte.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů