Zapečené bramboráky s kuřecím masem, slaninou a sýrem - postup přípravy
Někdo tomu říká „prasárnička“, jiný sedmé nebe. Faktem je, že tato zapečená dobrota je neskutečně chutná a sytá, navíc si ji snadno můžete připravit dopředu a pak už jen zapékat a podávat, což se hodí na party i jiné příležitosti s mnoha strávníky. O svůj recept se podělila paní Jana Šulcová.
Ingredience
Den předem si připravte kuřecí maso. Nakrájejte ho na nudličky, vložte je do misky a zasypejte je trochou soli, pepře, grilovacího koření a zakápněte sójovou omáčkou. Vše důkladně promíchejte, zakryjte misku přilnavou potravinářskou fólií a vložte do lednice přes noc marinovat.
Syrové brambory oloupejte a nahrubo nastrouhejte do misky. Vymačkejte z nich šťávu, aby zbytečně neředila těsto a přidejte jedno vejce, podle chuti sůl, mletý černý pepř, trochu kmínu a prolisované tři stroužky česneku. Ingredience promíchejte a podle potřeby zahustěte hladkou moukou tak, abyste získali polotekuté těsto.
Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje, naběračkou odebírejte těsto a v tenčí vrstvě ho nalijte na pánev. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova.
Z lednice vyndejte uleželé kuřecí maso a nechte ho zteplat na pokojovou teplotu. Do pánve přidejte trochu oleje a opečte na něm kuřecí maso ze všech stran dozlatova.
Připravte si alobalové nebo jiné zapékací misky takových rozměrů, aby se daly pohodlně vyložit bramborákem, který bude kopírovat jejich bočnice. Dovnitř bramborákových mističek vložte několik plátků slaniny, rozdělte do nich orestované kuřecí maso včetně šťávy a vše zasypejte strouhaným eidamem a nivou, případně jiným vaším oblíbeným sýrem, a navrch ještě jemně nasekanou jarní cibulkou.