Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Největší chyba při přípravě míchaných vajíček

Největší chyba při přípravě míchaných vajíček - postup přípravy

Vyprahlá míchaná vajíčka, která jsou suchá jako troud a takřka nepoživatelná, jsou noční můra. Přitom toto jídlo je jednou z nejlepších variant dokonalé a nutričně vyvážené snídaně, protože vejce obsahují celou řadu cenných vitaminů a minerálních látek. Jak je však připravit tak, aby jejich chuť byla dokonalá? Pamatujte, že nejdůležitější věc je teplota.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak připravit míchaná vejce suchá a bez chuti

Správně připravená míchaná vajíčka potěší nejednoho labužníka s vybraným kulinářským vkusem. Ve chvíli, kdy ale z pokrmu vyprchá veškerá vlhkost, by o ně nezavadil nejenom labužník, ale ani nutriční specialista. V přepražených vejcích zůstane jen málo zdraví prospěšných látek. Neklamným znamením toho, že úspěšně připravujete vejce, která zůstanou suchá a bez chuti, je syčivý zvuk, který následuje bezprostředně po jejich vylití na pánev. V tu chvíli dostáváte upozornění, že smažíte na příliš vysokou teplotu.




Jak je to tedy správně?

Začínejte vajíčka smažit jen na středním ohni. Pánev by měla být teplá, ale ne horká. Poté, co vajíčka nalijete na pánev, by měla lehce ztuhnout, ale ne syčet. Pak ještě snižte plamen a jemně promíchejte. Správná konzistence je taková, že bílek je úplně tuhý a žloutek zůstává stále lehce tekutý. To je sice časově trochu náročnější, ale výsledek je nesrovnatelný. Rozhodně stojí za trochu trpělivosti. Pak si můžete připravit dokonalá vajíčka třeba podle následujícího receptu, který je ještě chutnější a ještě zdravější, než jeho základní verze.

Míchaná vajíčka s netradiční směsí koření

Na nebývale lahodná kořeněná míchaná vajíčka budete potřebovat:

  • vajíčka – 8 ks
  • máslo – 30 g
  • kmín – 2 g
  • šalotka – 1 ks
  • čerstvý strouhaný zázvor (nebo mletý) – podle chuti
  • malá červená paprika – 1 ks
  • sušené chilli – 2 g
  • kardamom – 1 g
  • kurkuma – 1 g
  • rajčatové pyré – 5 g
  • rajčata – 2 ks
  • jarní cibulka
  • petrželová nať

Šalotku nasekejte najemno, osmahněte na másle, přidejte kmín, zázvor a chilli. Když je šalotka měkká, přidejte kardamom, kurkumu a rajčatový protlak. Přidejte pokrájená rajčata, jemně posolte a smažte, dokud neodpaříte všechnu vodu z rajčat. Pak snižte plamen a přidejte do pánve osm rozkvedlaných vajíček a jemně smíchejte s ostatními přísadami. Až vajíčka dosáhnou požadované konzistence, sejměte je z pánve na talíř a posypejte pokrájenou jarní cibulkou a petrželkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů