Okurkovo-zeleninový kaviár - postup přípravy
Základem zeleninové směsi, která se dá namazat na chleba či podobné pečivo, může být i okurka. Skladovat se dá ve sklenici a vydrží vám klidně celou zimu.
Na kaviár
Nakrájejte cibuli na kostičky, papriku zbavte stopek a jader a nakrájejte ji na menší kusy. Okurku omyjte, (pokud nemá tuhou slupku, nemusíte ji loupat) a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na stejném struhadle nastrouhejte také mrkev. Rajčata pomelte v mlýnku na maso.
Na dostatečně velké pánvi rozpalte trochu oleje a dejte na něj smažit cibulku. Počkejte, až zesklovatí, pak přidejte mrkev a za občasného míchání několik minut prosmažte. Poté přidejte papriku a zase několik minut smažte. Do pánve přidejte rajčata, rajčatový protlak, okurku, cukr a sůl. A také tři feferonky v celku.
Vše vařte asi 30 minut. Poté feferonky opět vyndejte. Do směsi dejte prolisovaný česnek a ocet. Promíchejte a pak ještě 5 minut vařte. Poté horkou směs dejte do čistých sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a postavte víčkem dolů. Nechte pomalu vychladnout, víčka by se měla přichytit. Takto připravený okurkový kaviár vydrží přinejmenším celou zimu.