Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pšenično-žitný pivní chlebík

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Pšenično-žitný pivní chlebík - postup přípravy

Pořádný pecen poctivého chleba už dneska neseženete ani ve výběrové pekárně. A pokud ano, zaplatíte za něj majlant. Nezbude holt nic jiného, než si takového krasavce upéct pěkně postaru sami doma, třeba podle receptu paní Anety Mühlhandlové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pokud vlastníte elektrickou pekárnu na chléb, pak máte chléb bez práce. Pokud ne, nejprve nechte aktivovat kvásek, a to tak, že smícháte vlažnou vodu s rozdrobeným droždím a lžičkou cukru. Směs promíchejte a nechte 10 až 15 minut stát, dokud se na povrchu neobjeví pěnivá čepice. Poté vyklopte kvásek do mísy, zasypejte ho pšeničnou a žitnou moukou, zalijte pivem, přidejte olej a vypracujte hladké těsto.

2. KROK

Těsto vložte do mísy, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií a přes ni ještě utěrkou a nechte chléb v teple kynout asi 60 minut. Po vykynutí vyklopte chléb na pracovní plochu posypanou trochou mouky, několikrát těsto zpřekládejte a prohněťte a zformujte z něho bochník požadovaného tvaru. Takto jej přemístěte na plech pokrytý pečicím papírem, znovu ho zakryjte utěrkou a nechte ho nakynout ještě dalších 20 minut.

3. KROK

Vykynutý chlebík vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C a pečte ho okolo 20 minut. Poté stáhněte žár na 190 °C a pokračujte v pečení dalších 45 až 50 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce a podávejte ho tak, jak jste zvyklí.

4. KROK

Pokud se vám recept líbil a chtěli byste více podobných, navštivte autorčinu facebookovou skupinu Pečeme s Anet.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů