Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí langoše

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 115 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Domácí langoše - postup přípravy

Langoš je typickým maďarským jídlem. Cestovat za ním do této země samozřejmě nemusíte, jelikož si ho lze dát i u nás. Na různé pochybné stánky raději zapomeňte a zkuste recept na domácí langoše. Jsou nejenom snadné, ale jejich chuť vás stoprocentně dostane. Budou stejné, jako od Maďara.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zadělejte kvásek

Domácí langoše se vždy dělají jenom z kynutého těsta. A tak základem vašeho postupu musí být kvásek. Ten vznikne ohřátím vody, do které přidáte cukr a rozdrobené kvasnice. Nádobu dejte přikrytou utěrkou na teplé místo a po dobu 30 minut si jí nemusíte všímat. Kvásek během této doby sám vzejde.




Vytvořte těsto

Když je kvásek připraven, lze se pustit do přípravy těsta. A to tak, že se ke kvásku postupně přidávají všechny další ingredience. Těsto lze zpracovat pomocí kuchyňského robota, ale také ručně. Pokud je potřeba doladit jeho konzistenci, lze přidat ještě trochu vody, nebo naopak mouky.

Na závěr je těsto nutné nechat vykynout. Vytvoří se z něho bochánek, který se dá do mísy, ta se přikryje utěrkou a dá se na teplé místo. Obvyklá doba kynutí těsta na domácí langoše je 60 minut a my ji rozhodně nedoporučujeme zkracovat.

Vytvořte domácí langoše

Nyní už stačí z těsta odkrajovat jednotlivé kusy, které by měly být stejně velké. Z těchto kusů následně vytvářejte placky, které mohou mít i nerovnoměrný tvar. Správná úprava langošů je celkem jednoduchá. Měly by se smažit na pánvi, v dostatečném množství oleje. A to několik minut z obou stran, dokud nejsou křupavé a také prosmažené.

Podávejte s osvědčenou klasikou

U nás se jedná o kombinaci česneku, kečupu a také sýru. V Maďarsku se však můžete setkat také s variantou, kde se využívá sýr a zakysaná smetana. Jsou také lidé, kteří zkouší langoše na sladko. Ty však doporučíme spíše dětem. Pro dospělé je lepší klasika.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů