Domácí pomerančová šťáva - postup přípravy
V tomto receptu od paní Renaty Adámkové využijete pár kusů ovoce k vytvoření velkého množství nápoje. Je to ideální varianta ve chvíli, kdy je doma hodně dětí, ale málo peněz.
Ingredience
Vybírejte plody ideálně v BIO kvalitě. Pokud takové nemáte k dispozici, pomeranče nejprve omyjte saponátem, poté v octové vodě a nakonec je důkladně opláchněte vodou. Poté je i s kůrou nakrájejte na menší kousky. Citrón oloupejte a rovněž nakrájejte. Pokud použijete mandarinky nebo mrkve, obojí oloupejte a pokrájejte. K ovoci přidejte kyselinu citrónovou, zalijte směs 1500 ml vody, zakryjte víčkem nebo kusem fólie a nechte 48 hodin odstát.
Po dvou dnech postavte směs na sporák, přiveďte k varu a nechte 30 minut probublávat. Přidejte 1 kg cukru a dalších 8 litrů vody a opět nechte projít varem. Poté směs odstavte ze sporáku a nechte trochu zchladnout. Ještě teplé pomeranče a další ovoce důkladně rozmixujte a nechte směs vychladnout úplně.
Připravte si čisté zavařovací sklenice nebo uzavíratelné láhve. Vychladlou šťávu slijte přes sítko, případně přes plátno a přelijte do připravených sklenic. Takto připravený nápoj uložte na temné a chladné místo, kde vydrží minimálně 3 týdny.