Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí pomerančová šťáva

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Domácí pomerančová šťáva - postup přípravy

V tomto receptu od paní Renaty Adámkové využijete pár kusů ovoce k vytvoření velkého množství nápoje. Je to ideální varianta ve chvíli, kdy je doma hodně dětí, ale málo peněz.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vybírejte plody ideálně v BIO kvalitě. Pokud takové nemáte k dispozici, pomeranče nejprve omyjte saponátem, poté v octové vodě a nakonec je důkladně opláchněte vodou. Poté je i s kůrou nakrájejte na menší kousky. Citrón oloupejte a rovněž nakrájejte. Pokud použijete mandarinky nebo mrkve, obojí oloupejte a pokrájejte. K ovoci přidejte kyselinu citrónovou, zalijte směs 1500 ml vody, zakryjte víčkem nebo kusem fólie a nechte 48 hodin odstát.

2. KROK

Po dvou dnech postavte směs na sporák, přiveďte k varu a nechte 30 minut probublávat. Přidejte 1 kg cukru a dalších 8 litrů vody a opět nechte projít varem. Poté směs odstavte ze sporáku a nechte trochu zchladnout. Ještě teplé pomeranče a další ovoce důkladně rozmixujte a nechte směs vychladnout úplně.

3. KROK

Připravte si čisté zavařovací sklenice nebo uzavíratelné láhve. Vychladlou šťávu slijte přes sítko, případně přes plátno a přelijte do připravených sklenic. Takto připravený nápoj uložte na temné a chladné místo, kde vydrží minimálně 3 týdny.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů