Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kopřivový sirup bez vaření

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí kopřivový sirup bez vaření - postup přípravy

Studený vodní macerát z mladých kopřiv podpořený pořádnou dávkou vitaminu C z citrónů je nejenom lahodný nápoj, ale také aktivně léčí spoustu neduhů. Díky tomu, že se tekutina vůbec nevaří, nedochází k degradaci a rozpadu vitaminů, a tak z ní získáte maximální množství účinků a zdravotních benefitů. Jejich výčet naleznete na konci receptu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Citróny namočte na 15 minut do vody, do níž přidejte po jedné lžíci jablečného octu a jedlé sody. Poté je opláchněte velkým množstvím vody. I s kůrou je nakrájejte na kolečka, která vložte do velkého hrnce.

2. KROK

Mladé kopřivy nasekejte na menší kousky a položte je do hrnce na citróny. Vše zalijte 3 litry vody, přiklopte pokličkou a nechte stát 24 hodin při pokojové teplotě.

3. KROK

Druhý den slijte vodu s kopřivami a citrónem přes cedník a pevné části důkladně vyždímejte. Šťávu pak přefiltrujte ještě přes kus plátna nebo gázy. Přidejte 1 kg cukru nebo odpovídající množství jiných, vámi preferovaných sladidel, a dobře promíchejte.

4. KROK

Hotovou tekutinu nalijte do sterilizovaných a uzavíratelných lahví a do spotřebování uložte do lednice.

5. KROK

Účinky kopřivové šťávy na organismus

Při pravidelném pití kopřivové šťávy pocítíte úlevu při chudokrevnosti a řadě dalších nemocí. Vitaminy a minerály z kopřiv a citronů pomáhají bránit zánětlivým procesům a podporují imunitní systém. Působí antisepticky, což znamená, že ničí cizorodé bakterie a plísně. Podporuje léčení infekcí močových cest a vyplavování ledvinových kamenů.

Je vhodný pro alergiky, snižuje výskyt kožních ekzémů a zmírňuje až úplně odstraňuje sennou rýmu. Pravidelné pití kopřivové šťávy působí na léčení nemocí jater, žlučníku, sleziny, žaludku, plic, slinivky břišní i srdce. Chrání cévy před aterosklerózou, odstraňuje neurologické bolesti, snižuje krevní tlak a preventivně působí proti vzniku rakoviny. Účinků je ještě mnohem víc, jejich výčet by ale vydal na samostatný článek.

Dejte ale pozor, její konzumaci by se měly vyhnout malé děti a lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Před jejím užitím byste se měli poradit s lékařem, pakliže se léčíte s jakoukoliv nemocí.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů