Domácí jahodový sirup z 5 ingrediencí - postup přípravy
Domácí jahodový sirup je skvělým způsobem, jak dodat nápojům nebo dezertům chuť léta během celého roku. Připravíte ho jednoduše, rychle a jen z 5 ingrediencí.
Ingredience
Jahody omyjte, zbavte je zelených částí, nakrájejte je na menší kousky a vložte je do většího hrnce, kde je rozšťouchejte na kaši. Poté do nich vmíchejte vodu a směs začněte zahřívat.
Asi po 5 minutách směs nalijte do cedníku vyloženého plátýnkem a jahody nechte 15 minut volně odkapávat.
Poznámka: Na závěr můžete směs skrze plátýnko pomačkat, abyste z ní vytlačili maximum šťávy.
Tekutinu vraťte zpět do hrnce, kde ji smíchejte s cukrem, citronovou šťávou, vanilkovou pastou a směs vařte 2–3 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete získat až 650 ml jahodové tekutiny. Během vaření se na sirupu vytvoří pěna, kterou sesbírejte.
Domácím jahodovým sirupem naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete a sirup nechte volně vychladnout. Poté ho skladujte na chladném a tmavém místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kalinkas Kueche