Šest skvělých receptů z dýně - postup přípravy
Pokud máte velikou úrodu dýní, lze ji zpracovat na mnoho způsobů. Jsou z ní vynikající koláče nebo jiné pečivo, ale připravit si můžete i různé druhy dezertů.
Dýně ve smetanové omáčce
Rychlý dýňový koláč
Rohlíčky s pečenou dýní
Dýňový dezert z mikrovlnné trouby
Dýňové vafle s jablky
Dýňové koláčky s ořechy
Dýně ve smetanové omáčce
Nejprve si připravte omáčku. Nasekejte nadrobno kopr a zelenou petržel. Dejte je do misky, přidejte k nim zakysanou smetanu, prolisujte česnek, opepřete, přisypejte sladkou papriku a zamíchejte.
Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kostky. Na pánev dejte olej a nechte ji na větším plameni smažit slabě dozlatova asi pět minut. Přidejte smetanovou omáčku a několik minut vše společně prosmažte. Poté do pánve přilijte vodu, vše osolte a promíchejte. Pánev přikryjte poklicí a na mírném plameni vše duste 3 až 5 minut. Poté servírujte.
Rychlý dýňový koláč
Nastrouhejte oloupanou vypeckovanou dýni na jemném struhadle. Do mísy k ní přidejte kefír, 100 g cukru, krupici, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Umíchejte těsto.
Vymažte máslem formu o průměru 26 centimetrů. Nalijte do ní těsto. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte koláč 45 minut.
Během pečení si připravte sirup. Smíchejte v hrnci vodu, zbytek cukru a šťávu z 1 citronu. Vařte asi 3 minuty a poté odstavte z plotny. Jakmile vyndáte horký koláč z trouby, nalijte na něj tento sirup a počkejte půl hodiny, než se vsákne. Hned poté můžete servírovat, koláč je však ještě lepší až na druhý den.
Rohlíčky s pečenou dýní
Máslovou dýni rozkrojte na polovinu a z ní odkrojte spodní širší část. Tu podle potřeby vydlabejte a dále rozkrojte na 4 kusy. Zabalte je do alobalu a pečte 20 minut v troubě při teplotě cca 180 °C. Poté ji vyndejte a rozkrájejte na malé špalíčky, které upravte do potřebné velikosti.
Na vále rozválejte kupované kynuté těsto (může být i listové) na kruhovou placku a rádýlkem ho rozdělte na 8 částí jako pizzu. Na širší konec dejte špalíček dýně a zarolujte směrem ke špičce. Rohlíčky poté vždy ze strany, kde končí spoj, obalte v talíři s cukrem krystal, aby spoj lépe držel a rohlíčky se nerozmotaly.
Dejte je na plech vyložený pečícím papírem cukrem nahoru a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 až 15 minut.
Dýňový dezert z mikrovlnné trouby
Očištěnou dýni rozkrájejte na kostičky, dejte ji do keramické misky a promíchejte s cukrem. Přikryjte ji talířem a na 3 minuty dejte do mikrovlnné trouby.
K dýni nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte šťávu z poloviny citronu a trochu skořice. Vše promíchejte, přikryjte talířem a opět dejte na 3 minuty do mikrovlnné trouby.
Dýni přendejte na talířek. Vše polijte trochou medu a můžete konzumovat.
Dýňové vafle s jablky
Očištěnou dýni nastrouhejte na jemném struhadle a oloupané jablko na hrubém. Přidejte k nim vejce, hladkou mouku, cukr, sůl a zakysanou smetanu. Vymíchejte těsto
Těsto dejte do vaflovače a pečte, dokud nebudou vafle hezky dozlatova.
Dýňové koláčky s ořechy
Dýni rozkrájejte na větší kusy. Zabalte je do alobalu a pečte 20 minut v troubě asi při teplotě 180 °C. Vychladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši. Vlašské ořechy dejte do sáčku a válečkem je rozdrťte na malé kousky.
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, skořici, rozmačkanou dýni, ořechy, změklé máslo a mléko. Zamíchejte a nakonec zpracujte rukou do hladkého těsta.
Těsto dejte na pomoučněný vál a vyválejte z něj asi 1 cm silnou placku, z níž vykrájejte trojúhelníky nebo jiné tvary. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte koláčky asi 30 minut, dokud nezhnědnou. Po upečení je nechte lehce zchladnout a můžete je konzumovat – a to jak samotné, tak i s medem, džemem nebo kysanou smetanou.