Sladkokyselý zelný salát s cibulí a mrkví - postup přípravy
Zelný salát s mrkví je dokonalá zásobárna důležitých vitaminů a minerálů a navíc skvěle doplní jakýkoliv masitý pokrm. Připravte si ho třeba podle tohoto originálního receptu.
Ingredience
Vejce uvařte natvrdo, tedy je vařte asi 10 minut v kastrůlku s vodou. Čtvrt hlávky bílého zelí nakrájejte ostrým nožem na tenké nudličky a vložte ho do hluboké mísy. Zalijte zelí trochou vody tak, aby bylo zakryté, a do ní přidejte dvě polévkové lžíce octa. Velmi dobře promíchejte, aby bylo všechno zelí úplně ponořené a nechte ho 5 minut odležet.
Mezitím nakrájejte očištěnou cibuli na velmi tenké půlkulaté plátky. Vložte ji do misky, vymačkejte k ní šťávu z jednoho celého citrónu a dobře promíchejte, aby se všechny plátky cibule šťávou obalily a rovněž nechte 5 minut odpočinout.
Oškrábejte jednu velkou nebo dvě menší mrkve a nastrouhejte ji nahrubo. Natvrdo uvařená vejce nakrájejte na tenké nudličky a přidejte je do mísy se strouhanou mrkví. Odleželé zelí slijte a nechte ho v sítku okapat, poté jej přidejte do mísy s mrkví a vejci. Přihoďte také cibuli naloženou v citrónové šťávě. Směs posypejte lžící cukru a sušené petrželky, zakápněte 2 lžícemi bílého octa vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte majonézu a pokračujte v míchání, dokud se se salátem dokonale nepromísí, a podávejte.
Videopostup krok za krokem