Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Omládkové dalamánky sypané ovesnými vločkami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Omládkové dalamánky sypané ovesnými vločkami - postup přípravy

Pečivo z omládku (forma kvásku založená na ječném sladu, jenž sám o sobě obsahuje aktivní enzymy) má úplně jiný charakter než to z kvasnic či klasického kvásku. Až ho jednou vyzkoušíte, třeba podle tohoto receptu od paní Romany Staňové, už nebudete chtít žádné jiné.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

V misce smíchejte 140 gramů vody se 140 gramy hladké mouky, 15 gramy kvasnic a lžičkou sladěnky. Po promíchání nechte směs 75 minut v teple stát, aby se aktivovaly kvasinky a kvasné enzymy v ječném sladu.

2. KROK

Do hotového omládku přilijte zbylou vodu a přidejte sůl, rozpuštěné sádlo, všechny mouky a lžíci lněných semínek. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse asi 70 až 90 minut kynout, aby se zdvojnásobil jeho objem.

3. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, trochu ho propracujte a vytvořte z něho malé dalamánky. Vyrovnejte je na plech, zakryjte utěrkou a nechte dalších asi 25 minut nakynout. Poté povrch dalamánků potřete vodou, posypejte je ovesnými vločkami a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 až 230 °C péct okolo 15 až 20 minut dozlatova.

Po dopečení dalamánky nechte vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů