Omládkové dalamánky sypané ovesnými vločkami - postup přípravy
Pečivo z omládku (forma kvásku založená na ječném sladu, jenž sám o sobě obsahuje aktivní enzymy) má úplně jiný charakter než to z kvasnic či klasického kvásku. Až ho jednou vyzkoušíte, třeba podle tohoto receptu od paní Romany Staňové, už nebudete chtít žádné jiné.
Ingredience
V misce smíchejte 140 gramů vody se 140 gramy hladké mouky, 15 gramy kvasnic a lžičkou sladěnky. Po promíchání nechte směs 75 minut v teple stát, aby se aktivovaly kvasinky a kvasné enzymy v ječném sladu.
Do hotového omládku přilijte zbylou vodu a přidejte sůl, rozpuštěné sádlo, všechny mouky a lžíci lněných semínek. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse asi 70 až 90 minut kynout, aby se zdvojnásobil jeho objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, trochu ho propracujte a vytvořte z něho malé dalamánky. Vyrovnejte je na plech, zakryjte utěrkou a nechte dalších asi 25 minut nakynout. Poté povrch dalamánků potřete vodou, posypejte je ovesnými vločkami a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 až 230 °C péct okolo 15 až 20 minut dozlatova.
Po dopečení dalamánky nechte vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.