Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný bramborový dort plněný houbami a sýrem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slaný bramborový dort plněný houbami a sýrem - postup přípravy

Nejspíš se shodneme na tom, že bramboráky jsou skvělá věc. Navíc má bramborové těsto poměrně slušný nevyužitý potenciál, který z lásky k tradičním pokrmům v Česku poněkud opomíjíme. A nutno podotknout, že je to docela škoda. Během pátrání po zajímavých receptech, kterými bychom vás potěšili, jsme narazili na zajímavý nápad na slaný dort z bramborového těsta plněný houbami, který je velmi snadný na přípravu a určitě vám zachutná. Pojďte se na něj podívat sami.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Houby očistěte a umyjte a nakrájejte je na tenké plátky. Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje a vhoďte na ně plátky hub, které osmahněte doměkka.




Cibuli oloupejte, překrojte ji na poloviny a každou z nich pak nakrájejte na dlouhé a tenké plátky. Ty pak přisypejte do horké pánve k houbám, zamíchejte a smažte, dokud i houby i cibulka krásně nezezlátnou. Pak zeleninu dochuťte solí a pepřem, přiklopte pokličkou a duste doměkka. Pak odstavte z kamen.

Brambory oloupejte, dobře umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Posolte je a počkejte, až pustí šťávu. Tu pak slijte a případně brambory ještě vymačkejte v čisté bavlněné utěrce. Čím méně vody v nich zůstane, tím lépe těsto bude držet pohromadě.

Vyždímané brambory vložte do misky, vyklepněte k nim tři vajíčka, přidejte dvě lžíce mouky a dochuťte solí, pepřem a jakýmkoliv svým oblíbeným kořením. Můžete přidat i prolisovaný stroužek česneku. Čerstvý kopr umyjte a osušte a nasekejte najemno. Pokud máte konzervovaný, pak jej slijte a nechte důkladně okapat, případně propláchněte vodou a rovněž osušte. Pokud je třeba, pak jej pokrájejte na menší kousky a přimíchejte ho k bramborovému těstu. Všechny složky pak důkladně zamíchejte.

Na ohni rozpalte hlubší pánev se silným dnem s trochou rostlinného oleje a rozetřete na ni polovinu připraveného množství těsta. Zaklopte pokličkou a na mírném ohni duste asi 5 minut.

Mezitím na jemném struhadle nastrouhejte svůj oblíbený tvrdý sýr. Pak odklopte pokličku pánve a na bramborovou placku rozložte houbovou směs s cibulkou. Zasypejte strouhaným sýrem a zakryjte druhou polovinou bramborového těsta. Znovu zaklopte a na mírném ohni duste dalších 10 minut. Pak opatrně placku otočte a opékejte ji z druhé strany dalších 10 minut pod pokličkou.

Přeneste dort na velký talíř a ještě horký podávejte se svou oblíbenou studenou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů