Pravý valašský frgál - postup přípravy
Tradičními koláči z Valašska jsou známé, tzv. frgále, které si můžete upéct podle receptu paní Anety Mühlhandlové. Náplň do nich je čistě na vás.
Na těsto
Na drobenku
Na potření a pokapání
Do mísy dejte vlažné mléko, cukr a droždí. Promíchejte a 10 až 15 minut počkejte, dokud nezačne pracovat kvásek. Poté do mísy přidejte prosátou mouku, sůl, změklé sádlo, změklé máslo (případně Heru) a nastrouhejte kůru z jednoho citronu. Poté těsto zpracujte, dokud nebude hladké a nelepivé. Přikryjte ho a nechte hodinu kynout.
Do talíře nasypejte mouku a cukr na drobenku a přidejte změklé máslo. Vše promněte v prstech a vytvořte drobenku. V misce vedle si rozšlehejte jedno vejce.
Těsto rozdělte na 4 stejné kusy. Z každého vyválejte placku o průměru asi 30 centimetrů a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Poté na ni dejte vámi zvolenou náplň jako povidla, tvaroh, mák nebo cokoli je vhodné podle vaší chuti. Nechte ale asi centimetrový okraj. Ten poté potřete rozšlehaným vejcem, navrch nasypejte drobenku a nechte chvíli kynout.
Rozehřejte troubu na 200 °C a pečte frgál cca 10 až 15 minut. Jakmile budou okraje zlatavé, je hotový. Poté ho vyndejte z trouby a okraje potřete trochou mléka.
Rozehřejte máslo a přidejte k němu vanilkový cukr, rum a moučkový cukr. Vychladlé koláče směsí pokapejte a můžete konzumovat. Vynikající jsou ale přímo z lednice, když na nich máslo ztuhne.
Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.