Nadýchané mléčné rohlíky - postup přípravy
Lahodné mléčné rohlíky jistě každého nesmírně potěší svou nadýchanou strukturou a jemnou chutí. Těsto je velmi obyčejné a postup rovněž jednoduchý.
Ingredience
Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, sušené droždí (případně 30 gramů čerstvého) a přilijte teplé mléko. Pozor, nesmí být horké. Potom rukou promíchejte a začnete zpracovávat. Těsto by mělo být hladké a pružné. Pak mísu přiklopte a nechte těsto 15 minut kynout.
Těsto vyklopte na vál a 3 minuty ho zpracovávejte. Pak ho vraťte do mísy, přiklopte a nechte 30 minut kynut. Pak ho znovu vyklopte na vál a rozdělte na 14 dílů. Každý roztáhněte do délky a dejte okraje k sobě (viz video). Totéž udělejte z druhé strany a z těsta dlaní uválejte bochánek. Hotové bochánky přikryjte fólií a nechte 15 minut kynout.
Z každého bochánku uválejte obdélník se špičatým koncem. Pak ho směrem ke špičce srolujte do rohlíčku. Ten pak dejte na plech vyložený pečicím papírem špičkou dolů. Jakmile takto zpracujete všechno těst, potřete rohlíky olejem a nechte 30 minut kynout.
Mezitím si rozehřejte troubu na 200 °C. Jakmile rohlíky dokynou, dejte je péct na 15 minut. Po vyndání z trouby vršek rohlíků pomažte olejem a nechte je vychladnout.