Krkonošské kyselo - postup přípravy
Co se týče krkonošského kysela, mnozí by přísahali na jedinou správnou variantu tohoto jídla, faktem ale je, že se jeho tradiční podoba liší podle části Krkonoš. Zatímco na jednom konci se připravovalo z vody a s cibulí, na druhém konci bylo smetanové. Zkuste první jmenovanou variantu podle receptu podkrkonošské rodačky, paní Hany Petrášové.
Ingredience
Pokud máte kvásek mražený, zalijte ho vodou a nechte ho zvolna rozmrazit. Po rozmrazení ho promixujte tyčovým mixérem, abyste získali řídkou tekutinu. Pokud máte čerstvý, prostě ho jen rozmixujte s vodou.
Sušené houby vsypte do hrnce, přidejte kmín a nahrubo nakrájenou menší cibuli, zalijte vše vodou a nechte 10 minut vařit. Poté pomalu přilijte rozšlehaný kvásek i s vodou a za stálého míchání vařte ještě dalších 10 minut a odstavte ze sporáku.
Vedle v hrnci uvařte očištěné a pokrájené brambory v osolené vodě doměkka. Vejce uvařte natvrdo a jemně nasekanou cibulku osmahněte na sádle dozlatova. Uvařené kyselo ochutnejte a případně ještě dokyselte octem (záleží na kyselosti kvásku, možná to nebude potřeba) a podávejte s trochou brambor, jedním vajíčkem a posypané osmaženou zlatavou cibulkou.