Karamelový máslový krém na cukroví - postup přípravy
Velmi pevný, odolný a lahodný máslový krém s karamelem se hodí na vánoční cukroví i na zdobení dortů, cupcaků a jiných sladkých dezertů. Je snadný a jen z několika základních surovin.
Ingredience
Kukuřičný škrob rozpusťte v troše mléka, dobře směs promíchejte a prozatím ji odložte stranou.
Do kastrůlku se silným dnem nasypejte cukr a na středním ohni ho za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí do zlatavého karamelu. Dejte pozor, aby se nepřipálil, mohl by potom zhořknout. Neměl by být ale naopak ani příliš světlý, protože by mu pak chybělo specifické karamelové aroma.
Karamel zalijte mlékem. Dejte přitom pozor, abyste se nepopálili, zpočátku bude horká směs hodně pěnit a prskat. Poté vlivem chladného mléka karamel mírně ztuhne, nedejte se tím však vyděsit, jakmile se mléko začne vařit, karamel se opět úplně rozpustí.
Jakmile se karamel v mléce znovu rozpustí, přidejte do směsi sáček vanilkového cukru nebo jednu čajovou lžičku vanilkové esence a půl čajové lžičky soli. Promíchejte a za stálého míchání vlijte do směsi také rozmíchaný kukuřičný škrob a míchejte, dokud směs znovu nezačne vřít.
Pokračujte v míchání, dokud směs nezíská konzistenci hustého pudinku. V tu chvíli ji odstavte ze sporáku, přelijte ji do studené mísy, zakryjte fólií tak, aby ležela přímo na povrchu a nevytvořil se tak škraloup, a nechte karamel vychladnout.
Mezitím nechte změknout máslo a vyšlehejte ho ručním šlehačem do nadýchaného krému. Vychlazený karamelový pudink v misce rozšlehejte šlehačem do jemné textury.
K rozšlehanému karamelu postupně přidávejte máslo a zapracujte ho tak, abyste vytvořili homogenní směs. Jakmile obě ingredience spojíte, pokračujte ve šlehání nejvyšší rychlostí dalších 10 až 15 minut, během nichž se krém spojí do pevné a nadýchané konzistence.
Hotový karamelový krém můžete buďto ihned použít, anebo ho uložte do lednice v uzavíratelné, vzduchotěsné nádobě. Před použitím jej pak nechte několik hodin mimo lednici zahřát a změknout, protože díky máslu hodně ztuhne.