Nadýchané kynuté šneky - postup přípravy
Z kynutého těsta jdou neobvyklým způsobem udělat úžasné šneky, které částečně připomínají pečivo z těsta listového. Jsou krásně křehké a nadýchané.
Na těsto
Na podsypání
Na namazání
Dejte do mísy mléko, vodu, olej, cukr a sušené droždí a promíchejte. Přidejte mouku a sůl a vypracujte hladké nelepivé těsto. To na vále rozdělte na 10 dílů, udělejte bochánky, přikryjte je a nechte 10 minut odpočinout.
Smíchejte mouku a škrob na podsypání. Poprašte touto směsí vál a každý bochánek rozválejte do tenounkého plátu, v případě potřeby ho opět poprašte. Smíchejte rozpuštěné máslo s olejem a placku touto směsí potřete. Pak ji kolečkem na pizzu rozpulte, půlku jakoby shrňte a pak srolujte do šneku. Šneky dejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte a nechte 40 minut kynout.
Rozšlehejte si žloutek, vršky šneků jím potřete a dejte je péct do předehřáté trouby na 200 °C, dokud nebudou dozlatova.