Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí americký chléb

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Domácí americký chléb - postup přípravy

Pokud se zajímáte o recepty na domácí pečivo, možná už jste si založili vlastní sbírku nejrůznějších receptů na chléb na tisíc možných způsobů. Tentokrát vám přidáme do sbírky další z rychlých, snadných a chutných receptů, podle něhož si můžete připravit vlastní chléb doslova za pár minut. Je to dnes už tradiční americký recept, na který potřebujete jen pár surovin, které máte nejspíš neustále doma. Pokud vám tedy nečekaně dojde chléb, nemusíte utíkat do samoobsluhy. Než byste tam došli, tento už si bude hovět v troubě.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy prosejte přes sítko hladkou mouku a přidejte k ní instantní droždí a jednu a půl čajové lžičky soli. Všechny suché přísady dobře promíchejte a zalijte je 370 ml mírně teplé vody a zadělejte soudržné a hutné těsto. Jakmile začnou přísady držet pohromadě, pokračujte v hnětení ručně, dokud nezískáte kompaktní a nelepivou konzistenci.

2. KROK

Vnitřek mísy a povrch těsta potřete trochou olivového oleje, těsto zformujte do tvaru koule, zakryjte ho v míse přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě stát a kynout po dobu 1 hodiny.

3. KROK

Po hodině vykynuté těsto ještě mírně propracujte a několikrát ho vytáhněte a přeložte. Zformujte z něj pěkný bochníček, který opět zakryjte fólií a nechte v teple kynout ještě dalších 20 minut. Pak opakujte postup s vytahováním a překládáním těsta (podrobný návod najdete ve videu pod receptem) a nechte jej vykynout ještě potřetí, tentokrát jen 15 minut.

4. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou mouky, vyklopte na ni těsto a rozdělte ho na dvě části. Každou z nich vytáhněte do tvaru dlouhého oválu, který přeložte na třetiny, znovu protáhněte a znovu složte do uzlíčku ve tvaru válečkovitého bochánku. Totéž udělejte i s druhou polovinou těsta.

5. KROK

Vytvarované bochníky položte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte naposledy 30 minut v teple vykynout. Poté je posypejte moukou a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 240 °C. Na dno trouby pod plech umístěte žáruvzdornou misku s vodou a nechte chleby péct po dobu 30 až 35 minut.

6. KROK

Po dopečení nechte chléb zchladnout a s velkou chutí podávejte.

7. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů