Kapustová polévka s opečenou slaninou - postup přípravy
Chcete-li odlehčit svůj jídelníček a zařadit do něj něco nového a neokoukaného, vyzkoušejte chutnou kapustovou polévku s opečenou slaninou podle receptu od paní Venduly Kainové.
Ingredience
V hrnci rozehřejte kousek másla. Silně prorostlou slaninu nakrájejte na drobné kostičky a nechte je zvolna opékat na másle, dokud nepustí tuk. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibulku, nechte ji zezlátnout a přidejte na proužky nakrouhanou kapustu. Nechte ji chvilku zavadnout.
Očistěte brambory a nakrájejte je na kostky. Kapustu v hrnci podlijte vodou, přidejte brambory, podle chuti sůl, mletý černý pepř a drcený kmín a vařte, dokud brambory úplně nezměknou.
Vedle v pánvi rozehřejte kousek másla nebo trochu rostlinného oleje a nechte na něm osmahnout dvě nebo tři lžíce hladké mouky jemně dozlatova, abyste získali světlou jíšku. Vypněte oheň a přidejte do jíšky jednu naběračku vody z hrnce s polévkou. Důkladně v ní jíšku rozmíchejte a směs vlijte za stálého míchání do hrnce s polévkou.
Jíšku v polévce nechte provařit, nakonec přidejte prolisovaný česnek a odstavte z ohně. Nechte polévku minutku odpočinout a mezitím si vedle v pánvičce osmahněte slaninu dozlatova. Polévku servírujte do talířů, ozdobte ji opečenou slaninou a podávejte.