Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné bramborové placky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Plněné bramborové placky - postup přípravy

Zahraniční kuchyně nám nabízejí spoustu inspirace pro obohacení našeho jídelníčku. Zatímco pokrmy z Itálie, Číny či Mexika v českém prostředí už prakticky zdomácněly, recepty států z jižní a východní Evropy pro nás povětšinou dosud zůstávají jednou velkou neznámou. A je to veliká škoda. Pro oživení jídelníčku vám dnes představíme tradiční recept, který se často připravuje v domácnostech Litvy, Ruska nebo Běloruska. Jedná se o šťavnaté placky z bramborového pyré plněné masem a sýrem. Chutnají skvěle doplněné grilovanou nebo čerstvou zeleninou a jsou neodolatelně voňavé a lahodné. Nechte se inspirovat!

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Brambory dobře umyjte, oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Když se dovaří, ihned je slijte, aby do sebe nenasákly příliš mnoho vody. Drtičem na brambory je rozmačkejte a vyrobte z nich jemnou bramborovou kaši a nechte ji vychladnout. Nepoužívejte elektrické mixéry ani šlehače, směs by pustila příliš mnoho škrobu a nebyla by dobrá.




Umyjte kopr, osušte ho papírovými utěrkami, nasekejte ho na malé kousky a přidejte ho k bramborové kaši. Rozklepněte jedno vajíčko, oddělte žloutek a bílek, žloutek odložte stranou a bílek přidejte k bramborám. Doplňte směs o kousek másla a přilijte odměřené mléko. Dochuťte solí a mletým pepřem a důkladně vše promíchejte, aby se přísady propojily.

Do oddělené mísy vložte mleté maso. Nasekejte si cibulku na malé kostičky a přisypejte ji k masu. Do téže misky prolisujte také dva stroužky česneku, posolte a popepřete a přidejte ještě jedno vajíčko. Vše opět řádně promíchejte.

Připravený tvrdý sýr nakrájejte na středně velké kostky. Berte jednu kostku po druhé a zabalte je do masové náplně, ze které vytvoříte kouličku se sýrem uvnitř. Když máte všechen sýr zabalený do masa, odměřujte si vždy jednu polévkovou lžíci bramborového pyré, vyrovnejte ho do dlaně, udělejte z něj placku, do jejíhož středu umístěte masovou kuličku a zabalte ji do bramborové hmoty.

Odložený žloutek rozšlehejte v misce. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a vyložte na něj připravené bramborové kapsičky. Jejich povrch pomažte silikonovou mašlovačkou připraveným žloutkem a dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C asi na 40 minut. Nakonec můžete povrch dobroty posypat strouhaným sýrem a ještě další 3 až 5 minut zapéct, dokud se sýr neroztaví. Podávejte se zakysanou smetanou nebo s vaší oblíbenou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů