Domácí bramborové šišky s mákem - postup přípravy
Bramborové šišky jsou tradiční staré jídlo, které byste našli na talířích už před více než staletím po celém Česku i v jiných krajích. O svůj oblíbený recept na ně se podělila paní Andy Chudobová.
Ingredience
Brambory v mírně osolené vodě uvařte ve slupce, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Ještě horké je oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Ke strouhaným bramborám vyklepněte jedno vajíčko, přidejte špetku soli a hrst krupice a hrubé mouky a vše propracujte do homogenního těsta. Zkuste utvořit v dlaních z kousku těsta šišku. Pokud nedrží pohromadě, přidejte ještě trochu hrubé mouky a dobře ji do těsta zapracujte.
Na sporák postavte velký hrnec s osolenou vodou, kterou přiveďte k varu. Z bramborového těsta odebírejte menší kousky, formujte z nich šišky a vhazujte je do vroucí vody, kde je nechte vařit kolem 8 minut. V průběhu vaření je občas promíchejte.
Hotové šišky nechte okapat, rozdělte je na talíře, přelijte je rozpuštěným máslem a posypejte jemně mletým mákem smíchaným moučkovým cukrem.
Kromě máku můžete šišky posypat také nasucho opraženou strouhanku. Tu můžete buďto během pražení osladit a podávat opět nasladko, anebo ji nechte neoslazenou a podávejte šišky naslano s kyselou okurkou a půllitrem vychlazeného piva.